SWITCH FLY ROD – upoznavanje

SWITCH FLY ROD – upoznavanje

IMG_3795 web

SWITCH FLY ROD – upoznavanje

Switch mušičarski štap je duži mušičarac, uglavnom oko 11 ft (oko 3,3 m), kojime se može zabacivati jednom ili obema rukama. Ovi štapovi su odlični ukoliko želite da se u ribolovu služite Spey zabačajima, naročito na mestima na kojima nema previše mesta za razmahivanje na sve strane.

Sledeća prednost im je u samom vođenju mušice (strimera). Ovakvi, duži, štapovi omogućuju bolju kontrolu kompetnog sistema na vodi. Njima je lakše prevrnuti konac uzvodno ili nizvodno, uz nimalo muke, i tako učiniti da naša mušica pliva upravo onako (i tamo) gde smo zamislili.

Switch štapom je lakše izbaciti kanap, tj mušicu, na veću daljinu. Samo dva fita, koliko je duži od klasičnih jednoručnih štapova, mnogo doprinose u ovome. Ta veća dužina čini Casting Stroke dužim, koji više i bolje puni štap, a teži konac (čak i kroz vetar) moguće je zabaciti mnogo dalje.

Ovo nije pribor namenjen samo lovu pastrmke, stilheda, lososa. Njime se uspešno može loviti u većini uslova i skoro sve riblje vrste. U zadnje vreme naročito postaje popularan na većim rekama u lovu bucova, smuđa,…

Podjednako može biti efikasan u rečnom ribolovu, jezerskom ili morskom ribolovu.

Ukoliko se switch štapom zabacuje sa obe ruke, koristi se Spey tehnika zabacivanja. U nekim uslovima (sa više prostora za Back cast) nesmetano se može zabacivati i jednom rukom, bilo da se radi o vodenim zabačajima (roll cast, switch cast,…), ili zabačajima preko glave.

Postavljeno u Blog, Fly Fishing No Limit
autor Kuzma.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*