Svici – mala svetla u noći

Svici – mala svetla u noći

svitac

Insekti: Svicimala svetla u noći
Svici Lampiridae – hrv. Krijesnice

Insekti koji svetle ne postoje samo u tropskim krajevima. U drugoj polovini juna možemo ih videti i kod nas! Tople junske večeri nezamislive su bez malih treperavih svetala – to su svici.
U našoj zemlji žive dve vrste svitaca: Lampiris noctiluca i Lampiris splendidula. 

Kod obe vrste samo mužjaci imaju krila i lete, a kod Lampiris noctiluca svetli samo ženka.

Svici su jedna od porodica insekata kojoj pripada oko 2.000 vrsta. Kod pojedinih vrsta svetleće organe imaju samo ženke, a kod drugih i ženke i mužjaci. Mužjaci su uglavnom krilati, dok su ženke kod nekih vrsta bez krila i podsećaju na larve. U tom slučaju su veće od mužjaka i mogu položiti više jajašca.

luciola-lusitanica2

luciola-lusitanica
Zanimljivo je da se svetleći signali šalju radi prepoznavanja i pronalaženja mužjaka i ženki radi parenja. To je njihov “ljubavni zov”. Kod nekih ti signali samo trepere, kod drugih su stalni. Svaka vrsta ima svoj tipičan signal koji se od ostalih razlikuje po dužini i ritmu. Npr kod severnoameričkog Photinus piralis i mužjaci i ženke imaju svetleće organe, a za prepoznavanje ključan je odgovor ženke s kašnjenjem od 2 sekunde. To je ujedno vrsta koja najjače svetli. Kod nekih vrsta u SAD, Tajlandu i Maleziji, sve jedinke iste vrste u okolini sinhroniziraju svoje signale tako da čitavi nizovi grmlja ili stabala trepere u istom ritmu .

http://pixelizam.com/prirodni-spektakl-sinhronizovane-krijesnice-iz-velikih-zadimljenih-planina/

Sve vrste svitaca emituju svetlosne signale samo noću, jer danju su preslabi da bi se videli i tako privukli pažnju partnera.

Glow-worm

Bioluminescencija

Pojava živih bića da “proizvode” svetlost naziva se bioluminescencija. Kod svitaca se svetlosni organi nalaze u zatku – s donje strane donjeg dela svitaca po danu se mogu videti bela područja. Tu je hitinske ovojnica insekta svetlopropusna, dok s unutrašnje strane postoji beli sloj koji služi za odsjaj svetla . Svetlo koje nastaje je rezultat reagovanja luciferina sa ATP – om i kiseonikom uz prisustvo enzima luciferoze. Pri tome se oslobađa 95% energije u obliku svetlosti .
Većina svitaca hrani se nektarom i rosom, međutim neke su i grabljivci. Tako ženke iz roda Photuris mogu oponašati signale ženki iz roda Photinus i na taj način primamiti njihove mužjake te ih pojesti.
Svici inače žive na svim kontinentina, osim na Antarktiku, i to u rastinju, šumama, livadama, baštama, u tlu i ispod kamenja. Kako su u potrazi za partnerima usmereni na svetlosne signale ženki, sasvim je izvesno da svetlosno “zagađenje” gradova negativno utiče na ove insekte. U urbanim sredinama se praktično uopšte ne mogu sresti osim u najvećim i najgušćim gradskim parkovima i šumicama sa puno drveća koje zaklanja gradska svetla.

glow-worm 1

Imitacije svitaca

Kao imitacije mogu se izrađivati od različitih materijala, a najčešće je to balza (bambula) ili policelon. Nogice se rade od perja petla ili jarebice. Telo i zadak od dabinga ili pak bojenjem balze. Antenice se mogu postaviti, ali i ne moraju. Udice na kojima ih treba raditi su od #8-#14 (ravne ili zakrivljene). Imitiora se odrlasli insekt – retko larve.

imitacija          Bambula_jarebica

svitac od balze web
Imitaciju treba za letnjih večeri bacati ispod drveća koje natkriljuje vodu! Rado ga uzimaju i pastrmke i lipljanji, a na nižim vodama klenovi, bucovi i ostala bela riba.
Na njega se zna zaletiti i gladni bandar i retko manja štuka!

33cantharid-adult1

Izvor: Sveosvemu

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*