Svi moji mravi

Svi moji mravi

Lovan mravSBS: Svi moji mravi

Vrlo retko izlazim na vodu, a da u kutijama sa mušicama nemam nekoliko vrsta mrava. Prevashodni razlog je da mrava ima uvek i svuda. Najvažnije je što se oni uvek nalaze na ribljem jelovniku.
Po nekim istraživanjima tokom najtoplijih meseci u godini, kada je masovno rojenje mrava prisutno na vodi, mravi čine i do 80 % riblje ishrane. Oni ne spadaju u grupu vodenih insekata, već u kopnene insekte, iz reda Hymenoptera, ali se često, bez obzira da li se radi o letećim mravima ili mravima bez krila, nađu na površini vode zahvaljujući vetru. On ih nanese na vodu, ili oni padnu sa granja i rastinja koje se nalazi nadvijeno nad vodom.

mrav crvena guza masic crveni mrav masic policelonski-mrav-masic crni mrav masic crni CDC mrav masic crni mrav s crvenom glavom masic crni mrav s krilima masic

Kada se na vodi nađu veliki oblaci mrava, oni za ribu predstavljaju pravu poslasticu. Riba postaje poprilično probirljiva i baš tada treba imati onu imitaciju koja će odgovarati situaciji na vodi.

Opis mrava kao imitacije

Mrav se sastoji iz tri segmenta: glava, torax i abdomen. Na glavi mrava se nalaze oči i antene (koje se imitiraju samo u hiper realističnim imitacijama i iskreno, ne verujem da utiču na lovnost kreacije). Na torax-u, sa gornje strane se nalaze krila mrava (ako se radi o letećoj varijaciji mrava), a sa donje strane tri para nogu. Veličina mrava varira od svega par milimetara pa do veličine od preko 10mm. Ovakvi mravi, u poslednje vreme, nisu retkost. Boja mrava može biti nijansa crvene, braon, žućkaste, cimet, pa sve do crne.

Ovom prilikom ću pokušati da vam približim mrava, za koga smatram da je jednostavan za izradu, a veoma lovan.

Za njegovu izradu je potrebno:

Udica: F11-2SH #12 gamakatsu
Telo: Crni konac.
Zadak: Crvene niti polipropilena.
Krila: Beli propilen.
Noge: Crni petao.
Opršje: Crni dabing
Glava: Crna.

Postupak izrade:

Počinjemo formiranje tela kod luka udice crnim koncem. Nakon par namotaja montiramo nekoliko niti crvenog polipropilena koji će nam služiti za formiranje zadka mrava. Nastavljamo da pravimo “lopticu”od crnog konca. Na pola puta radimo zadak od crvenog polipropilena i nastavljamo sa formiranjem “loptice”. Pošto smo uspešno formirali telo mrava, celo telo lakiramo bezbojnim lakom i ostavimo da se osuši. Kada je lak potpuno suv, pričvrstimo osnovnim koncem parče belog polipropilena, fiksiramo ga sa gornje strane udice sa par namotaja osnovnim koncem. Učvrstimo ga u grudnom delu mušice, ubacimo malo crnog dabinga i pristupamo montiranju nogica mrava sa nekoliko namotaja crnog pera iza krila i sa jednim eventualno dva namotaja ispred krila, vodeći računa o proporcijama. Po završetku nogica, osnovnim koncem formiramo glavu mušice na koju ćemo staviti kap bezbojnog laka i time je naš mrav završen.

mrav-masic 1

mrav-masic 2

mrav-masic 3

mrav-masic 4

mrav-masic 5

mrav-masic 6

mrav-masic 7

mrav-masic 8

mrav-masic 9

mrav-masic 11

mrav-masic 12

mrav-masic 13

mrav-masic 14

Poštovane kolege, nadam se da je ovaj tekst bar malo uspeo da vam približi ovog interesantnog insekta, koji će za mene, uvek igrati u prvoj petorci.

 Marko Mašić, Vranje

Loading