Svetski dan voda je danas 22. marta 2023.

Svetski dan voda je danas 22. marta 2023.
Ušće reke Vrelo u Drinu kod Perućca, Srbija, Foto: Ivan Korhner

Voda je temelj života i osnovni sastojak svakog živog bića. Organizacija Ujedinjenih nacija je Svetski dan voda ustanovila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1992. godine, a od 1993. godine počinje obeležavanje ovog datuma u svetu, koji je bitan za ekologiju. Cilj Svetskog dana voda je i da podseti javnost o nedostatku vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Potrebe za vodom kod odraslog čoveka iznose u proseku od 2,5 do tri litra dnevno. S obzirom na to da se broj stanovnika na planeti ubrzano povećava, potreba za vodom neprekidno raste.

Reka Gradac kod Tetrebovca, Foto: Saša Bencun Roka

Kako je napisao Saša Radosavljević na FB: „Srbija se može pohvaliti da je na 47. mestu po količini vodenih resursa od 180 država u svetu, ali i da postoji samo 40 objekata za tretiranje otpadnih voda. Ne dozvolite da izgubimo ovo prirodno bogatstvo, tako da možemo shvatiti njegovu vrednost.“

Kod nas u Srbiji i na Balkanu je veliki broj MHe koje su napravljene ili postoje projekti za njihovo pravljenje na rekama i rečicama na kojima još nisu. Pitanje je kolika je korist od tih MHe ili je daleko veća šteta kada reke ubacite na delu njihovog toka u cevi! Borimo se protov izgradnje MHe!

Radika Goran Stojmenovski

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i Saša Bencun Roka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*