Svetski dan knjige: 23. april

Svetski dan knjige: 23. april

dan knjige

Svetski dan knjige: 23. april 2016.
Knjiga kao kreativna sila koja pravi i deli mudrost i znanje

Dan kada su sa ovog sveta otišla dvojica velikana književnosti, Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, proslavlja se svake godine kao Svetski dan knjige i autorskih prava. Praznik je 1995. osnovao UNESKO, u cilju popularisanja čitanja.

Svetski-dan-knjige-2Svake godine UNESKO bira World Book Capital City, svetsku prestonicu knjige u kojoj će se održati centralna manifestacija ove međunarodne proslave. Prošle godine to je bio južnokorejski grad Inčeon, a ove godine će titulu svetske prestonice knjige poneti Vroclav u Poljskoj. Ovogodišnja poruka UNESKO-a je da je knjiga most između prošlosti i budućnosti, most koji spaja različite generacije, različite kulture. Knjiga je kreativna sila koja pravi i deli mudrost i znanje.

U Srbiji će se 23. april 2016. proslaviti u mnogim kulturnim ustanovama i bibliotekama širom zemlje. Udruženje izdavača i knjižara Srbije, organizovaće u saradnji sa nadležnim institucijama i privrednom komorom Beograda Festivl knjige pod nazivom, „Svi smo mi čitaoci“. Festival će trajati sve do 1. maja i imaće za cilj unapređenje i razvoj čitalačkih navika kod šire publike. Već postojeća kampanja „Negujmo srpski jezik“, takođe će predstavljati stožer oko kojeg će se okupljati sve značajnije kulturne ustanove u zemlji za Dan knjige. Jedna od centralnih proslava 23. aprila, biće organizovana u Sremskim Karlovcima, nekadašnjoj prestonici srpske kulture i pismenosti.

Svetski dan knjige će u Srbiji proteći i u znaku velikog sniženja knjiga, akciji kojom izdavači i knjižare doprinose interesovanju za knjige šire publike.

svetski-dan-knjige-svi-smo-mi-citaoci-2

Napraviti biblioteku u kući, znači podariti joj dušu.

Tako da, knjige u šake. Naša poruka je dobro znana. Čitajmo da bismo bili pametniji. Čitajmo da bismo bili mudriji. Čitajmo da bismo bili duhovno bogatiji. Čitajmo da bismo proširili svoje lične i životne horizonte. Čitajmo da bismo bolje razumeli nas same, ali i svet oko nas. Čitajmo da bismo postali bolji i odgovorniji ljudi. Jer, čitanje i knjiga su najčarobnije i najveličanstvenije navike, koje ćemo ikada moći izgraditi.

Vladimir Vujinović

http://sledecadobraknjiga.com/

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*