Svetom će vladati – “vodeni baroni”

Svetom će vladati – “vodeni baroni”

18120812035384e7174b33f527611945_640x412

Svetom će vladati – “vodeni baroni”

Izvor: Capital

Banke sa Volstrita i multimilijarderi kupuju vodu i postrojenja za preradu ove dragocene tečnosti širom sveta i time postaju novi “vodeni baroni”. Kontrolu nad vodom konsoliduju i poznate mega-banke i investicione kuće,

poput “Goldman Saksa”, “DžejPi Morgana”, “Siti grupe”, “UBS-a”, “Dojče banke”, Kredit svis”, “Makveri banke”, “Barkliza”, “Blekston grupacije”, “Alijanza” i “HSBC”.

Bogati tajkuni, poput Buna Pikensa, porodice bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, Li Kašinga iz Hong Konga, Manuela Panilinana sa Filipina i drugih širom sveta otkupljuju više hiljada hektara zemljišta sa jezerima, pravima na vodu, postrojenjima, kao i akcije u tehnoliškim i kompanijama za preradu vode.

Zabrinutost izaziva činjenica da (dok novi vodeni baroni otkupljuju vodu širom sveta) vlasti tih zemalja ubrzano nastoje da ograniče mogućnost građana da sami sebi obezbede izvore.

Poznat je slučaj Gerija Heringtona, iz američke savezne države Oregon, gde su vlasti zabranile prikupljanje kišnice u tri jezera na njegovom privatnom posedu, a on je optužen prema devet tačaka optužnice i osuđen na 30 dana zatvora.

Stručnjaci upozoravaju da je privatizacija vode i infrastrukture nezaustavljiva, jer su brojne lokalne i državne vlasti suočene sa padom prihoda i ograničenjima u budžetu, pa ne mogu da snose odgovornost za održavanje i unapređenje sopstvenih postrojenja.

Milijarderi i banke sa Volstrita pripremali su se i čekali ovu priliku godinama.

U proteklih nekoliko godina nagomilali su ogromna sredstva za privatizaciju vodovoda, opštinskih službi i komunalnih preduzeća širom sveta i skoro je nemoguće to sprečiti – upozorava nezavisni istraživač Šing Jang za internet stranicu “Global riserč”.

Preuzeto: B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*