Svet se okreće novoj energiji

Svet se okreće novoj energiji

nove-energije-w

Svet se okreće novoj energiji, ko gubi?

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da su globalne investicije u sektoru energetike potonule u 2015. godini zbog ultra niskih cena nafte. Međutim, kako navode, zabeleženo je i okretanje ka potrošnji čistije energije.

Ulaganja u globalne energetske projekte su pala prošle godine za 8,0 odsto zbog smanjenja rashoda za projekte istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, iako su istovremeno porasla izdvajanja za projekate obnovljive energije, električne mreže i energetsku efikasnost, navodi se u izveštaju IEA.

Ukupna ulaganja su prošle godine iznosila 1.800 milijardi dolara u poređenju sa 2.000 milijardi dolara 2014. godine, navodi se u detaljnoj analizi energetskog sektora. IEA dodaje, međutim, da je evidentno jasno okretanje od fosilnih goriva i prema čistijim obnovljivim izvorima energije.

Ulaganja u obnovljivu energiju od 313 milijardi dolara, činila su skoro petinu ukupnih investicija u sektoru energetike u prošloj godini, navodi se u izveštaju.

Kina je bila najveći svetski investitor u sektoru energetike prošle godine, sa ulaganjem vrednim 315 milijardi dolara, što se duguje naporima Pekinga da izgradi elektro-energetski sistem sa malim udelom emisije ugljenika i sprovede politiku energetske efikasnosti.

B92
Priredio IK

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*