Oprez: Sve veći broj zmija

Oprez: Sve veći broj zmija

Zmija-poskokOPREZ: Sve veći broj zmija u Beogradu,
pala prva žrtva u Srbiji!

U Srbiji je ubijanje zmija zabranjeno. Ukoliko vidite gmaza, potrebno je da to prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 časa. U unutrašnjosti prijave idu veterinarskim stanicama i policiji

Na teritoriji cele Srbije u nekoliko poslednjih nedelja zabeležena je prava najezda zmija! U Beogradu su zmije uočene i u najurbanijim delovima grada, dok je u selu Podgorac pored Boljevca zabeležen prvi smrtni slučaj od ujeda otrovnice.

Dalibor Martinović (35) prva je ovogodišnja žrtva ujeda otrovnice. Nesrećnog čoveka je ujela zmija tokom rada u bašti. Uspeo je da dođe do kuće, ali je preminuo na putu do bolnice.

Zmije su se pojavile i u Nišu, gde je registrovan prvi ujed. Kako je za Telegraf rs potvrdjeno na niškoj Infektivnoj klinici, jedan muškarac iz okoline Niša kojeg je ujela zmija, zbrinut je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Vremenske prilike, po svemu sudeći, kumovale su povećanju broja gmizavaca koji se mogu sreći i u centru grada, dok su na periferiji uobičajena pojava.

Tako je stanare zgrada u Ulici Kralja Petra u strogom centru uznemirila zmija duga preko metar, koja se pojavila u parkiću između zgrada. Nju su primetili stanari koji su šetali svoje ljubimce. Međutim, nakon alarmiranja policije, zmija je pobegla u jedan od podruma.

Zanimljivo je da je Srbiji ubijanje zmija zabranjeno, što je definisano Zakonom o dobrobiti životinja. Zbog toga, ukoliko vidite zmiju, potrebno je da takav slučaj prijavite na telefon 3293-099, koji je dostupan je 24 časa. U gradovima u unutrašnjosti ovakvi slučajeve se prijavljuju lokalnim veterinarskim stanicama i policiji.

U Veterini Beograd kažu da se broj zmija povećava tradicionalno početkom proleća i na jesen i dodaju da građani ne čine ništa na svoju ruku, već da obavezno pozovu stručnjake koji su obučeni da reaguju u ovakvim situacijama.

– Apelujemo na građane da ništa ne pokušavaju kada primete zmiju, već da pozovu i obaveste naše stručne službe koje će odmah izaći na teren. U ovo doba se povećava broj gmizavaca, pa nije čudo ni da se pojave u urban im delovima grada. Prošlog meseca smo imali primer da se u Ulici 27. marta pojavio poskok, a nas su obavestili građani koji su ga videli. Naše ekipe su izašle na teren, ulovile ga i nakon toga ga vratili u njegovo prirodno stanovište. U Beogradu do sada nismo imali smrtne slučajeve nakon ujeda zmija, a nadamo se da će tako i ostati – ističu u Veterini Beograd.

Prema rečima nadležnih, u glavnom gradu je u ovoj godini uhvaćeno sedam zmija, od čega je samo jedna bila otrovna. Ostale su bile neotrovne i uglavnom su hvatane u prigradskim naseljima.

Preuzeto: Telegraf

Napomena: Poseban oprez onima koji idu u prirodu, jer ih ima baš puno. Mi mušičari idemo rekom i njenim obalama u potrazi za dobrim mestima i ribom i imamo najveće šanse da ih vidimo. Nemojte ih dirati, samo zaobiđite. Oprez kada su otrovnice u pitanju (šarka, šargan i poskok). Zmije su deo eko sistema i treba ih ostaviti na miru. Mi smo došli u njihovo okruženje!

Ima ih i u Banjaluci    http://www.bh-index.com/?p=26627

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*