Susret u Kolašinu 2009.

Susret u Kolašinu 2009.

Veljko u Kolasinu 3Susreti:
Fly casting seminar i Fly tying radionica – Kolašin 2009.

Vikend u Kolašinu, gradu na obali rijeke Tare, 24, 25, i 26 jula je bio pravi  Mušičarski praznik. Praznik za sve ljubitelje mušičarenja, mušičare i sve one koji imaju želju da to postanu.

Radi dalje popularizacije ove vještine, radi toga da se Fly Fishing približi što većem broju ljudi, SRK Kolašin je, pomenutog datuma, organizovao Fly Casting seminar i Fly Tying radionicu! Sve je zamišljeno tako da svim zainteresovanim bude udobno i ugodno posmatrati ove vještine, koje su znatiželjnima pokušali da približe pravi majstori toga „zanata“.

I zaista se imalo šta vidjeti i naučiti! Svi posjetioci su „zbrinuti“, u prelijepom, novoizgrađenom objektu „EKO –KOLAŠIN“, na obali Tare, u mjestu zvanom „Breza“, gdje su imali dobro spavanje i još bolje obroke, a brigu o tome je vodilo ljubazno i domaćinsko osoblje ovoga objekta!

fc Seminar plakat web1 ft radionica plakat web2

Za ta tri topla ljetna dana kroz grad Kolašin je prošlo sijaset mušičarskog svijeta. Nebo nad Kolašinom „mirisalo“ je na mušičarske strune, štapove, čekrke, pera, konce, udice, i sve što je pratilo ovu manifestaciju. Grad je „disao“ MUŠIČARSKI! Vidljivo je bilo „začuđeno oko“, prolaznika, turista i građana Kolašina, koji su sa znatiželjom zastajkivali i uz po koji ćudljivi komentar, na kratko ispratili zajedno sa nama ovu manifestaciju!

Za prvi dan, 24.07., je bilo zakazano okupljanje posjetilaca. Ljudi su počeli pristizati sa raznih strana, a mjesto okupa je bilo, zna se: RIJEKA TARA – Revir Kolašin! Svi posjetioci su imali, uz malu novčanu nadoknadu, koja je uključivala  smještaj i obroke, i free Fly Fishing u reviru, za sva tri dana! Tako da je dolaskom na „zborno“ mjesto, posjetilac odmah bio ugošćen prelijepim brzacima i prelivima iz kojih su halapljivo skakale pastrmke i lipljeni. Stvarno je FF revir kod Kolašina bio gostoljubiv, jer su svi mušičari,odmah po dolasku, na pravi način probudili, od vožnje umornog, mušičara u sebi. Kada je noć pala nad Kolašinom, posjetioci su upućeni u gore pomenuti objekat, gdje je posle osvježenja i preobuke, bila poslužena večera. To je ujedno bila i prilika za upoznavanje, pa su tako „pala“ nova prijateljstva, što je ujedno bila i posebna draž ove manifestacije. Posle, bogate večere i par popijenih pića, organizatori su najavili početak Fly tying radionice! Nju su „vodila“ dva prekaljena i poznata majstora vezivanja mušičarskih kreacija i dobra poznavaoca entomologije, Bogojević Dragan – Bogi i Jušković Mlađen – Mađoni.

Bogi veyuje muhe
Bogojević Dragan – Bogi
Mladen vezuje muhe
Jušković Mlađen – Mađoni

Stege su „oživjele“ i sve prisutno je budno posmatralo vješte ruke ovih majstora, koji su ujedno odgovarali na sva pitanja znatiželjnika i tako svima približili vještinu pravljenja imitacija. Ovo je bilo jako poučno, kako za one koji još nisu počeli praviti sopstvene kreacije, tako i onima koji jesu, pa su i oni mogli „pokupiti“ koji trik i savjet od ova dva izuzetna majstora. Svima su izašli u susret, i na svako pitanje odgovorili, a poneki iz publike, oni najuporniji, su popunili svoje kutije mušicama, koje su im dobro došle u predstojeća dva dana! Sve je to trajalo do kasno u noć uz prijatnu atmosferu druženja i razmjenu iskustava, dok se nije pošlo na spavanje.

Drugi dan manifestacije, 25.07. je osvanuo, a neki su rano jutro iskoristili za lov na Tari, do 8 časova, kada je bio zakazan početak održavanja Fly Casting seminara.

Veljko u Kolasinu
Veljko Andrić – fly casting seminar u Kolašinu

Veljko u Kolasinu 1

Veljko u Kolasinu 2

Fly casting seminar je bio pod „dirigentskom palicom“ novog i mladog, i sa ovom vještinom dobro „potkovanog“ EFFA instruktora Veljka Andrića. „Čovjek koji priča sa strunom“, šaputalo se kroz redove!  I zaista je bilo tako!  Ovaj seminar se održao na stadionu FK Gorštak, pa je Veljko imao dovoljno prostora da pokaže i približi ovu vještinu svima zainteresovanima. Njih je bilo dosta, i kada su svi posjetioci stali pred mladog instruktora započelo je predavanje. Veljko je temeljno objašnjavao osnove Fly castinga, od pravilnog držanja mušičarskog štapa do malo naprednijih vještina, a njegovo znanje i vladanje mušičarskim priborom, je kod svih prisutnih izazivalo oduševljenje, a u pojedinim momentima ostavljalo bez daha. On je na sva pitanja prisutnih  dao odgovor i potanko objasnio sve što je pristune zanimalo i što im nije bilo jasno. Posjetioci su mogli prići i probati šta su htjeli, a Veljko je, na vrelom julskom suncu, nesebično ukazivao na greške i djelio savjete. Svi su bili zadovoljni i najednom je stadion „zapjevao“ mušičarskim strunama, koje su se vijugale i ispravljale narednih par sati!

Veljko u Kolasinu 4

Posle ovoga posjetioci su potražili osvježenje u prijatnim Kolašinskim caffe-ima, sumirajući sve ono što je instruktor Veljko do maločas pokazivao, i polako se pripremajući za popodnevni lov i osvježenje na Tari. Posle ručka i  „iscrpnog“ lova na Tarskim brzacima, i sijaset borbi sa Tarskim potočarama i lipljenima, posjetioci su se vratili u objekat kod ljubaznih domaćina. I opet večera i druženje uz „pjesmu“ stege Bogija i Mađonija do kasnih sati!

Trećeg dana 26.07., na žalost je dunuo jak vjetar sa Bjelasice i onemogućio izlazak na  stadion, pa je instruktor Veljko demonstrirao svoje znanje i pokazivanje vještina Fly castinga direktno na rijeci, što je bilo još interesantnije, i jako poučno, jer se bilo u direktnoj „vezi“ sa gladnim ribama, pa je ova vještina bila upotpunjena i do kraja dočarana. Tako su svi posjetioci ove manifestacije lično, na vodi, oprobali nove, do tada njima nepoznate,“trikove“ Fly Fishinga, koje im je darovao ovaj EFFA instruktor. Lovilo se do kasnih popodnevnih sati i svi su otišli sa rijeke zadovoljni i nošeni novim iskustvima,  prenešenim od strane majstora ovih vještina!

P1010115 web

Tako se i završila ova manifestacija! Svi zadovoljni!

Zahvaljujući ljudima iz SRK Kolašin, na čelu sa predsjednikom Nikolom Trebješaninom, održana je ova manifestacija, pomoću koje je još više popularizovana ova vještina, što se tih dana vidjelo po velikom broju mladih i znatiželjnih, koji već sada „gaze“ mušičarskim stopama, po rijekama svojeg okruženja. Nadam se da će sličnih stvari biti još više, kako bi  svi, a naročito mladi, ušli, na pravi način, u ovaj predivan svijet koji se zove MUŠIČARENJE!

P1010128 web

Fly Fishing je tih dana doživio novu dimenziju, u kojoj se, kroz začarani krug, izmješalo poučno i korisno, i u tom krugu su svi uživali i zaboravili na svakodnevnicu života, potajno se nadajući da nikad ne izađu iz njega! I neće!

Tekst i foto: Nikola Novović – nikolacg

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*