Super pupa

Super pupa

Superpupa

Super pupa

Mušica koja se pokazala na reci Glomi, Norveška kao izvanredan izbor. Nekoliko mi je poklonio Mario još u Norčepingu, ali ona koju mi je dao Daniel s kombinacijom boja: braon (1/3) i žuto (2/3) tela pupe i palmer crvenim perom na prvoj trećini mi se pokazala odličnom. Nalovih se na nju lipljana.

Na nju su udarali lipljani svih dimenzija i veličina.

lipljan-s-Glome-web-4.JPG

lipljan-s-Glome-web-3.JPG

U principu je to mokra mušica koja imitira pupe tulara (kedisa) ili krznokrilaca i dok pliva na površini uzimaju je kao pupu kedisa koja je stigla do površine i hoće da se transformiše u odraslog insekta, a kada potone i polako počinje da se zateže struna, imitira pupu koja je krenula ka površini.

super pupa web1

Jednostavno se izrađuje na većim udicama #16 – #8, pa ko iole malo vezuje muhe neće imati problema da je veže. Kao materijal se koristi osnovni konac (crni, crveni ili braon), dabing (od prirodnih ili veštačkih materijala), isperci iz pera pauna, polipropilen, pa čak i policelon isečen u trakice. Za palmerovanje se koristi pero petla crvene ili braon boje, a lovio sam i na one sa grizli perom.

super pupa web3

Postoji puno varijanti osnovne izvedbe. Kombinacije boja su različite: crna, crno-žuta, crno-zelena, braon, braon-žuta, braon zelena, crvena, od fleš materijala,  … Neko radi atrakcije mušice zna staviti maleni repić crvene ili narandžaste boje (Sejdo ih zove košnik). Kombinujte boje i materijale!

Nekada se izrađuje i sa perlicom kod oka udice, pa ulazi u tonuće mušice. Vodi se pri dnu ili u srednjim slojevima vode.

super pupa web2

super pupa tonuca web3

Nakon “obrade” – sečenja isperaka bi trebala ovako da izgleda

Superpupa web

Verovatno će se i na “našim rekama” pokazati efikasna u lovu salmonida, klenova, protfiša i druge bele ribe. Probajte!

Video klip izrade super pupe:

Hackles & Wings Fly Tying. Today we are going to tie a Super Pupa.

Materials: 8/0 Lt. Cahill Body: Dry fly dubbing yellow. Thorax: Dry fly dubbing brown. Hackle: Brown neck.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*