Štuka sa Lokvarskog jezera na mahač

Štuka sa Lokvarskog jezera na mahač

Dana 24.4.2023. imao sam radnu akciju sa svojim društvom na rijeci Kupi, čistila se obala rijeke i prilazi do vode. No dan je bio predivan. Bilo bi mi šteta ne iskoristiti poslijepodne na Lokvarskom jezeru kojega ove godine prazne, jer narednih 5 godina riblji fond neće biti tako dobar kao sada.

Odlučio sam ipak otići na jezero. Kad sam došao na jezero iznenadio me jak vjetar što je najveći neprijatelj mušičarenju. Nisam odustao već krenuo hrabro u ribolov. Kako sam prilazio obali tako je blato postalo sve mekše i postojala je opasnost od propadanja pa nisam uspio lovit na svim željenim mjestima, ali našlo se pokoje mjesto za mušičarenje.

Krenuo sam s lijeve strane jezera koje je već bilo na pola prazno. Prelovio sam dvije velike uvale, ali ništa od ulova. Vidio sam mnogo sitne ribe što potvrđuje koliko je jezero bogato ribom, a to se i nakon nekoliko vremena pokazalo.

Dolazim do mjesta gdje se mjeri dubina vode. Izgledalo je top mjesto za štuku koja bi mogla napasti iz zasjede pokraj potopljenog betona. Tako je i bilo. Par zabačaja i već promašaj. Radilo se o velikoj štuki kojoj sam opet vratio bijeli strimer. Nakon par minuta riba napada strimer, ali ovaj put se zakačila i kreće borba koja nije dugo trajala.

Koristio sam štap Hardy demon 9ft #9 salt koji me nikad nije razočarao sa shooting head žnorom koja se probijala kroz jaki vjetar bez problema.

Ulovio sam je na bijeli strimer domaće izrade.

Bijeli strimer na koji sam je ulovio, moje izrade

Šaljem slike i link videa s YouTube

Štuka je bila duga 94cm, a nakon fotografisanja je vraćena. C&R!

Kako lijep dan na jezeru!

Dario Janeš

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*