Strogi propisi za izvoz ribe u EU i Švajcarsku

Strogi propisi za izvoz ribe u EU i Švajcarsku
Proizvodnja ribe
Proizvodnja ribe
Proizvodnja ribe

Strogi propisi za izvoz ribe u EU i Švajcarsku

Tržište Evropske unije i Švajcarske su tržišta sa najvećim nivoom zahteva na svetu, rekao je Francisko Blah, međunarodni ekspert sa Novog Zelanda, u Privrednoj komori Srbije na radionici koju su organizovale Grupacija za ribarstvo Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu i švajcarskog programa za promociju izvoza SIPPO.
– Iako su propisi i zahtevi koje postavljaju organi za inspekciju i sertifikaciju veoma strogi, proizvođači moraju da se usklade, jer je to u njihovom interesu – rekao je Blah.
On je ukazao na prednost koju Srbija ima zbog blizine EU, naročito kad je u pitanju sveža riba, i podsetio da od Novog Zelanda, koji je veliki proizvođač ribe, avion putuje 22 sata do EU.
Takođe, Srbija je odmakla u procesu pridruživanja, zbog čega će srpski proizvođači morti da se usklađuje sa evropskim direktivama, upozorio je Blah. Srbija jeste jedna od 101 države ovlašćene za izvoz u EU, ali to ne znači da će i uzgajalište ili firma biti automatski ovlašćeni, rekao je Blah i podsetio da u Srbiji posluju četiri firme ovlašćene za izvoz u Evropsku uniju.

Francisko Blah je proizvođače ribe i ribljih proizvoda iz Srbije detaljno upoznao sa svim propisima i potrebnim sertifikatima za izvoz te vrste robe u Evropsku uniju, kao i o Eko oznakama u EU, dok je Pirmin Areger, program menadžer za sektor ribarstva, predstavio usluge koje pruža program SIPPO u sektoru ribarstva.
– SIPPO podržava mala i srednja preduzeća da povećaju izvoz na tržišta Evropske unije i Švajcarske, obezbeđuje odabranim malim i srednjim preduzećima detaljne informacije o pojedinim privrednim granama, kao i o uslovima i zahtevima na ciljanim tržištima – rekla je predstavnica SIPPO za Makedoniju, Srbiju i Albaniju Natalija Puntevska.

SIPPO je pod pokroviteljstvom Švajcarske vlade – Državnog sekretarijata za ekonomske poslove i jedan je od mandata SGE (Switzerland Global Enterprise).

Preuzeto: e-kapija

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*