Strimerom na smuđa

Strimerom na smuđa

smudj-na-strimer2Strimerom na smuđa

Dugo se već etablirani osnovi i temelji o ribama koje se mogu upecati mušičarskim štapom i kanapom rasplinjuju pred novim tendencijama, pravcima, novim generacijama zaljubljenika u ovaj, možemo konstatovati, način života. Nesporno je da su mušičarima širom sveta ciljani plen štuka, šaran, bodorka, protfiš.


O morskom mušičarenju ne treba trošiti reči, ono samo po sebi širi već veliki uticaj na slatkovodno mušičarenje plejadom vrhunskih vezača, koji su u kutijama svakog ozbiljnijeg mušičara prisutni svojim kreacijama.

Upravo veliki broj realističnih imitacija sitne ribe, i široka lepeza njihove primenljivosti, trebalo bi da naprave zaokret u ribolovu jedne od najprisutnijih riba našeg podneblja. Živite kraj Dunava, Save, Tamiša, u jezeru kraj vašeg prebivališta obitava smuđ, spremite mušičarski štap, napunite kutije strimerima i zakoračite još jednom od skrivenih staza mušičarenja.

smudj-na-strimer1

NOĆNO ŠUNJALO

U vremenu besomučne potrage za krupnim bucovom, gašenje jednog letnjeg dana zateklo me je na vodi. Svež nastanak noći izmamio je ogromno jato kedera na mesto gde je svetlost obalne rasvete razbijala mrak, osvetljavajući desetak metara Dunavskog priobalja. Ustrojene poput osušenih vlati trave jesenjih polja, ribe su odražavale utisak živih stvorova povremenim promenama pravca, refleksijom srebrnih telašaca, uslovljenom pritajenim napadima iz mraka. Na granici obasjane vode ka mračnom ogledalu reke, snažno pljuskanje prekide uspostavljeni mir. Smuđ. Poučen iskustvom starijeg kolege Milana Martića, koji je već hvatao mračnog grabljivca na strimera, latih se kutije sa mamcima u kojoj je dugo tavorio jedan clouser crvene glave, metalnih očiju, obećavajućeg flašabua, i fluo-zelene zonker trakice. Jurišanje smuđa postade intenzivnije, rasprostranjenije, sa svih strana dopiraše zvuci bespoštedne gozbe. Zabacih strimer na desetak metara ispred sebe, van granica vidljivosti, u mrak. Struja udavi clousera u sred brzaka. Počeh lagani rad strimerom, dva kratka potezanja, a onda mirovanje. Kao varalicom nekada. Neočekivan, uljuljkanom u predrasude o smuđu kao nemušičarskoj ribi, prvi me udarac dočekao nespremnog. Kontra beše više paničan ishod nego racionalna reakcija na napad. No, riba je bila na udici. Po nabijanju štapa pomislih da je na clousera nasrnuo bucov, međutim laganim približavanjem prikaza se lep smuđ. Dovukavši ga do nogu, videh da je udica zakačena za prednji zub tek onoliko koliko mu je trebalo da se zadnjim životnim trzajem oslobodi iste. Neverovatno, smuđ od nekih dva kilograma, prvi od vrste zakačen na strimera mojom rukom, lagano se prepustio oživljavajućem toku reke. Te noći sam na tom mestu uhvatio tri ribe koje nisu prelazile pola kilograma, ali jedinstveni utisak o smuđu uhvaćenom na veštačku mušicu, dugo me je obuzimao te večeri.

strimer-za-smudja1

OPONAŠANJE ŽIVOTA

Naredni dani se pretvoriše u potragu za informacijama na internetu o lovu smuđa na strimera. Iskrsnuše nekada zaboravljene slike sa varaličarskim štapom u ruci, tehnikama vođenja, vodostaju, zamućenosti vode, načinima napada, sve u cilju uspešnijeg razumevanja novog načina lova starog grabljivca. Bogat ulov se nastavio,strimer se tih noći pokazao kao mnogo bolja solucija od varalice. U dugim razgovorima sa kolegama sa vode, u pauzama smuđevih obroka, sklopismo sliku generisanu iz opštih utisaka koje doživesmo na vodi tih noći. Smuđ leti lovi na površini, i zadržava se na ovom obliku lova sve dok je keder aktivan u gornjim slojevima vode, što na Dunavu može potrajati i do prvih mrazeva. U velikoj masi bele ribe koje se grupiše u jata, najslabiji, i primarni plen je uvek na rubu, ili začelju skupine riba. Spoznaja ove putanje, trase kojom se kreću potencijalne mete, može biti jedan od glavnih preduslova uspešnog lova. Glavni je svakako prezentacija strimera. Oponašanje živog uzora je faktor uspeha.

strimer-za-smudjaSlaba ribica, nemoćna u borbi sa strujom, brzakom, u strahovitom naporu da ostane u celini jata, pravi neoprostive greške. Njeni nervozni trzaji, paničan utisak koji odaje, u suštoj su suprotnosti od harmoničnog vibriranja ostatka jata. Nju brzak češće zanosi, davi, povlači nazad. Ka mraku. Ka smuđu. Strimer mora da bude ovakva riba. Često zastajkivanje, držanje u leru po desetak sekundi, iznenadni trzaj, propadanje, to su trikovi u borbi sa smuđem. Flašabu, zonker trakice, i ostali fleksibilni materijali, idealni su za smuđaroške strimere.Njihova prefinjena akcija optimalno je što se može izvući od bilo kog mamca koji bi da nalikuje realnom uzoru. Veličinu i boju strimera treba prilagoditi situaciji na vodi. Smuđev noćni vid nije ništa lošiji od riba koje su aktivne preko dana. Po zamućenoj vodi idealni su potpuno beli i fluo-zeleni strimeri sa dodatkom kakvog transparentnog materijala, kristal fleša ili flašabua, dok će po bistroj vodi smuđ jako često ignorisati ovakve ponude. Tada su dobar izbor tamnije varijante, maslinasto-zelena, siva, braon. Strimeri bi trebalo da budu otežani,ili olovnom žicom, ili otežavajućim očima. Štap kojim se maše bucovu, poslužiće i za smuđa. Struna plivajuća, ko namerava da eksperimentiše na nešto većim dubinama bolje da namota neku tonuću. Predvez neka odgovara dubinama koje se pretražuju, poželjno je da krajnji segment bude 0.20mm, mada treba biti obazriv,smuđ često u poslednjim trenucima borbe ume da dokrajči tanje monofile.

smudj-na-strimerVREME I LOKACIJE

Sve ovo navedeno važi za mesta na kojima je smuđ lociran, na mestima na kojima se čuje ili vidi coktanje, jurišanje smuđa na plen. Međutim, staklenooki se jako često ušunja u kamen, ili neku od vodenih prepreka, odakle pritajen vreba nesmotrene žrtve. Dobro je, ako su takva mesta dostupna, provući strimer par puta. Ako je riba tu, utrnite i spremite se za munjevitu kontru. Smuđ prilikom lova pokriva veliki deo teritorije,dešava se da dok sitan luduje na površini, krupan samuje u zaklonu blizu obale. Prvi sumrak je fatalan u mušičarenu smuđa, nekoliko početnih cugova je najhalapljiviji, svaki sledeći je zasićeniji i neraspoloženiji za igru. Rana zora, umorni ostaci noći, savršeno su vreme za lov. Jata kedera se razbijaju i smuđ ne prepušta ništa slučaju, napašće odlučno i veći strimer u želji da utoli glad do sledeće večeri. Izgled i vodostaj reke su, takođe, od velikog značaja za uspešan ribolov. Mesta na kojima ja mušičarim podložna su čestim promenama nivoa vode zbog rada hidrocentrale, a smuđ je posebno osetljiv na ove veštački izazvane neprijatnosti. Blago zamućena reka i vodostaj u blagom porastu nabijaju ribu u samu obalu, što je ključni faktor uspešnog mušičarenja smuđa.

KAO SAV NORMALAN SVET

Smuđ u zemljama zapada jako dugo nosi epitet mušičarske ribe. Vreme je da i na našem podneblju ponese ovu laskavu titulu. On nije borben kao pastrmka, ni agresivan kao štuka, niti je munjevit poput bucova. On napada mlako, anemično, često prikriva svoju pravu veličinu ovakvim pristupom. Ima on i svojih nepredvidivih izleta, kad se ponaša kao gore nabrojane ribe, kad udara kao bucov a trese kao štuka. Smuđ je obazriv, pritajen, noćni vampir nepoverljiv prema bićima svetla. Novembar je na pragu, pravo vreme za krupnog staklenookog. Za krupnog staklenookog uhvaćenog na strimera. Odbačene predrasude su ponekad najpoželjnija nagrada.

smudj-na-strimer3

 Zvezdan

Loading