Stege – istorijski razvoj

Stege – istorijski razvoj

avises2

Stege – istorijski razvoj
Mušičarske stege (Vise)

Prve stege su bile manje mengele (škripac) koje su imale osnovni zadatak da čvrsto drže materijal u svojim čeljustima kada se stegnu. Preteča mušičarske stege je ljudska ruka. Kako se razvijala vezivačka tehnika, stvorila se i neophodnost da obe ruke budu slobodne.

Nekada je bilo mnogo više ribe i imitacije insekata nisu ni morale da budu verne kopije pravih, te su se lako mogle praviti iz ruku, pa čak i na mestu pecanja.
Kako je vreme prolazilo, smanjen je riblji fond, a povećana izbirljivosti riba, te je trebalo osmisliti napravu koja bi pridržavala udicu. Motač bi tada oslobodio i drugu ruku, pa bi mogao napraviti što verniju imitaciju insekta.

xactovise vise4  110 200px-OgdensImprovedFlyVise     FlyVise-300x119 tinyvise2

Pre se nije marilo za veličinu udice na koju će biti namotana imitacija insekta, ali danas, za pojedine periode i pojedine ribe, moraju se motati muve na udicama veličine 20, 22 pa i manjim. (Đorđe Anđelković iz teksta https://www.musicar.rs/alati-za-izradu-vestackih-musica-2/)

2869e3bfffc2a5ad5663a849d54695a3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3

Prve stege su bile manje mengele (škripac) koje su imale osnovni zadatak da čvrsto drže materijal u svojim čeljustima kada se stegnu. Stezanje je bilo ostvarivano pomoću zavrtnja, pomoću poluge, kasnije ekscentra, ..
Pravljene su cele od raznih materijala drveta, bronze, mesinga, gvožđa, …One su bile velike i glomazne, a vremenom su se smanjivale. Ta ideja razvijala i dovela do celog niza inovacija kod ovog alata.

????????????????????????????????????????????????????????

ConsvViseBW ClothespinVise

Danas se čeljusti stege prave od legiranih čelika, dok se telo radi od različitih materijala metala, mesinga, plastike,

Svako od nas je imao svoju prvu stegu, a vremenom svi nabavimo neku koja nam odgovara po ceni, afinitetu i kvalitetu koji možemo sebi omogućiti.

Cene mušičarskih stega se kreću od desetak evra, pa idu i preko 400 evra. Mogu se napraviti i u samogradnji!

vises  354017main
Da li je potrebno kupiti najskuplju stegu ili se zadovoljiti najjeftinijom? Da li sa onom od 400 eura možemo namotati najbolje imitacije muva? Pogrešno bi bilo zaključiti da sa ovom najjeftinijom ne možemo ništa uraditi. Cene variraju od proizvođača do proizvođača, dobavljača, prodavca, namene i drugih stvari.
Mane onih najjeftinijih su, da stvarno nećemo moći precizno i bez znoja da napravimo muvu. To vas verovatno navodi na pogrešan zaključak, da ćete sa onom skupljom, moći sve. Isto vam je kao sa automobilima: sigurno da ima razlike između jeftinijih i skupljih, ali ne smemo zaboraviti ko je na mestu vozača, što je i najbitnije. (Đorđe Anđelković iz teksta https://www.musicar.rs/alati-za-izradu-vestackih-musica-2/)

Za početak uzmite sebi neki komplet sa osnovnim alato, a kasnije nabavite neku kvalitetniju i bolju stegu.

3832270

image_18185CabelaSuperAA(600pw)

regal

v03 (2)

Kreativnost kod vezivanja mušica je ono što nas tera da ih sami pravimo, a kada se desi da na nju prevarimo ribu zadovoljstvo je potpuno. Vezujte i uživajte!

Malo više pogledati na:

http://www.tackletreasures.com/fly-tying-vises

 

Priredio IK/onlineMušičar
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*