Stega (Vise) – korišćenje

Stega (Vise) – korišćenje

komplet-alata-uvod

Stega (Vise) – korišćenje

Đorđe Anđelković: “Preteča mušičarske stege je ljudska ruka. Kako se razvijala vezivačka tehnika, stvorila se i neophodnost da obe ruke budu slobodne. Nekada je bilo mnogo više ribe i imitacije insekata nisu ni morale da budu verne kopije pravih, te su se lako mogle praviti iz ruku, pa čak i na mestu pecanja.

Kako je vreme prolazilo, smanjen je riblji fond, a povećana izbirljivosti riba, te je trebalo osmisliti napravu koja bi pridržavala udicu.

Motač bi tada oslobodio i drugu ruku, pa bi mogao napraviti što verniju imitaciju insekta. Nekada se nije marilo za veličinu udice na koju će biti namotana imitacija insekta, ali danas, za pojedine periode i pojedine ribe, moraju se motati muve na udicama veličine 20, 22 pa i manjim

Mušičarska stega je osnovna alatka kod vezivanja mušica, koja drži sigurno udicu (bez obzira na veličinu) dok na njoj pravimo našu imitaciju. Ima ih raznih vrsta i sa različitim mogućnostima. Neke stege imaju i određene dodatke – držače alata.

uvodna-slika-alati-broj-4

Ima ih raznih vrsta i načina stezanja. Kada je u pitanju cena i tu je dosta raznolikosti. Najkvalitetnije su debelo iznad 100eura, a one najjeftinije su oko 10eura. Kod stege je najbitnije da čeljust čvrsto drži udicu na kojoj pravimo imitaciju.

Pogledajte video u kome ja dat prikaz tri različite vrste stega

 

Neki modeli stega:

I-Grande-2547-petitjean-etau-master-version.net_
Petitjean master stega

$(KGrHqFHJBUFHJ4Y9Bd3BR4h)egcvw~~60_35

stega-uvod

Daniel Wilmers
Damasel stega

Priredio za objavu IK
Foto: Arhiva Mušičara i internet
Video: Youtube Fly Tying leson 101

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*