Stavnja

Stavnja
Stavnja

stavnjaStavnja, idealno mjesto da provedete vikend

Na početku priče evo malo osnovnih podataka:
Stavnja je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini. Izvire u planini Zvijezda kod Vareša i protiče kroz Vareš i Brezu. Pritoka je rijeke Bosne u koju se ulijeva u Ilijašu. Duga je 30,4 kilometara. Zadnjih 8km njenog toka gazduje društvo SRD „Bistro“ iz Breze koji redovno poribljavaju vodu i ulažu mnogo truda u njeno čuvanje i uređenje.


kucaU Stavnji su vađeni primjerci potočne pastrmke od 4kg, koji danas krase ribarsku kuću koju je društvo svojim trudom i zalaganjem izgradilo.

Ribarska kuća ima kuhinju, sobe za spavanje, svečanu salu i odlično je sređena i naravno izgrađena na samoj vodi.

 

trofeji

Ribolov je dozvoljen isključivo na vještačke mamce (varalice, mušice…).
Ovo je ukratko o Stavnji i ribolovačkom društvu “Bistro” koje gazduje istoimenom vodom. Na prvi pogled rekli bi da se radi o društvu koje dobro gazduju vodom, ali nije samo to zanimljivo u vezi ove vode i društva koje njome gazduje…. Objasniću (opet ukratko) o čemu se radi i šta ove ljude i njihovu vodu izdvaja od drugih:

pastrmka– Onaj ko posjeti Stavnju, na dijelu kojem gazduje gore spomenuto ribolovačko društvo, vrlo brzo ima osjećaj, da je na nekom od izdvojenih revira.
Tome doprinosi obilje potočne pastrmke i sređenost obala rijeke, i ne samo to… izlaskom iz vode, gdje sam se stvarno nauživao isto kao na nekom od naših najjačih revira, čeka vas iznenađenje!!! Dočekaće vas domaćini raspoloženi za druženje i zabavu. Vrlo brzo sve se pretvara u odličan večernji provod uz piće, klopu i druženje začinjeno neizbježnim ribolovačkim pričama.

druzenje– Ne znam kako bih ukratko sve opisao, ali ukupan utisak je više nego odličan. Voda je za svaku pohvalu (norma 4 ribe preko 25cm), prenoćište u vrhunski sređenoj ribarskoj kućici, druženje i čitava ekipa je odlična.

Napominjem da ne govorim o nekom izdvojenom ribolovačkom mjestu (reviru) ili slično iako ima sve potrebno za tako nešto.
Važe jednostavna fer i korektna pravila sportskog ribolova, kao bilo gdje na vodama u BiH, kojih bi se svi mi trebali pridržavati.

Ovo je jednostavno odlično sređena voda sa odličnim i prijatnim domaćinima koji pozivaju sve zainteresovane sportske ribolovce da se jave i dođu, da ih posjete, da pecaju zajedno uz druženje i zabavu.

gitaraAko planirate vikend obavezno nek imate u vidu ovo mjesto, vjerujete mi nećete se pokajati i vjerujem da ćete postati stalni gosti i prijatelji ovog malog, ali veoma gostoprimljivog i organizovanog društva koje je za svaku pohvalu.

Rašo

Loading