Stare mušice moga strica

Stare mušice moga strica
Stare mušice iz Šipova

Podsjeti me priča na Portalu Mušičar na to da sam od strica Mišo Zovko, Nova Bila kod Travnika, dobio 4 takve slične prije ratne mušice iz osamdesetih. Stric ne zna za naziv mušica i što imitiraju. Tako da znamo samo odakle su.

On je mušice dobio od nekog ribara iz Šipova 86.-87. kad je lovio na Janju (pritoka Plive koja se u Šipovu uliva u nju). Probao je jednu i nije išlo kod nas na Lašvi. I poslije ih nije ni stavljao na predvez i nosio na vodu.

Muhe su stare sigurno 35g. Jer je stric 80tih g. lovio na mahač. Znam da su rađene na udici br. 8, a ko je proizvođač ne znam.

Konac je neki obični žuti, a prošara je isto tako od običnog konca sive ili crne boje. Perje mi liči na crvenog pivca (pijetla) i nije sa vrata, meka su.

Objava je data samo radi povjesti bosanski mušica.

Ivica Zovko iz Širokog Brijega

Loading

2 Comments on “Stare mušice moga strica

  1. Muhe se zovu sovjaci, napravljene od pera sove iz krila, navoštanjena svila za tjelo i rebra i nogice crveni pjevac. Udica mustad 540.
    Tim muhama se lovilo kasno pod noć i čak dublje u noć oko grana koje se nadvijaju nad vodom, a imitiraju velike kamenjarke i velike tulare

    • Mi ih u Šipovu zovemo krupne ili nocne muhe. Rade se od pera sove (usare), ali posto je jako tesko doci do tih pera i ako se dodje do sove Usare cijena joj je 300-500€, onda se improvizuje od nekih dostupnih pera (pijetao, obicna sova (ćuk), kreja itd.)! Lovi se na njih od prvog sumraka pa do iza ponoci. Price starih ribara su da najbolje lovi ako je prosara (mjesec kada sara izmedju oblaka)!! Riba se najcesce trazi oko mezgre (vodene trave koja procvjeta u toku ljeta i izadje na povrsinu) gdje riba odmara u toku dana, a nevece izlazi na lov!! Najbolji mjesec za lov na krupne muhe je septembar!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*