Stara planina: Raj za ekstremne sportove

Stara planina: Raj za ekstremne sportove

vodopad web

Stara planina: Raj za ekstremne sportove

Stara planina mogla bi da postane jedinstveni centar za ekstremne sportove s obzirom da je netaknuta priroda te planine idealna za kajaking, paraglajding, ali i speleo-ronjenje i mnoge druge ekstremne sportove koji su sve popularniji u svetu.

Rafting na Visočici
U divlju i netaknutu prirodu Stare planine proteklih dana uverili su se i kajakaši iz Rafting saveza Srbije koji su vozili kajake nabujalom staroplaninskom rekom Visočicom koja je sve ostavila bez daha.
Kako je Tanjugu kazao direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, cilj je da se nakon ekspedicije najboljih srpskih kajakaša predvođenih predsednikom Rafting saveza Srbije Borisom Purjakovim, u doglednom periodu organizuje i trka.

“Dugoročni cilj nam je da Stara planina postane centar za ekstremne sportove, jer je idealna za rafing, s obzirom da je Visočica tokom aprila i maja meseca zaista neverovatna, ali i veoma opasna, što je čini veoma privlačnom zaljubljenicima u ekstremne sportove”, rekao je on. Zlatkov je dodao da je Stara planina idealna za paraglajding i da već ima interesovanja za tandem-spustovima paraglajderom od Basarskog kamena do pirotske kotline, ali i za speleo ronjenjem, za šta je Vrelo, po priči vodećih speleo ronilaca, jedan od najvećih bisera u Evropi zbog čega se za taj sport interesuju speleo-ronioci iz Nemačke i drugih zemalja.

Predsednik Rafting saveza Srbije Boris Purjakov rekao je Tanjugu da je Stara planina odlična za kajaking i dodao da se reka Visočica može kategorisati u treću klasu kada je reč o njenoj pogodnosti za kajaking. “Spustili smo se od Vrela do Visočke Ržane, reka je veoma lepa i zahtevna, voda je vrlo lepa. Cilj nam je da ovde u nekoj perspektivi organizujemo i trku, pa je to jedan od razloga zašto smo ovde”, kaže Purjakov.

Među kajakašima koji su došli na Staru planinu ima i zaljubljenika iz Austrije, koji kažu da Visočica ni po čemu ne zaostaje za austrijskim rekama koje su pogodne za ovaj ekstremni sport. Kajakaš iz Novih Banovaca Bojan Orlović kaže da je po prvi put na Staroj planini i da je ona pravo otkrovenje.
“Ovo je veoma ekstremna i opasna reka. Veoma je lepa, ali se ne treba igrati i dolaziti ovde i amaterski se spuštati niz reku”, upozirio je Orlović. Njegov kolega Bogdan Ribarić kaže da na Staroj planini, kada je o kajakingu reč, ima veoma zahtevnih delova na Visočici, ali i delova reke koji su pogodni za uživanje.

Osim Turističke organizacije, u organizaciji ekspedicije učestvuje i JP “Srbijašume”, koje se stara o Parku prirode “Stara planina”, a upravnik Igor Petrović kaže da su, osim kajakinga i drugih ekstremnih sportova, u poslednje vreme naročito popularni vodopadi na Staroj planini. “Otvaranjem za široke narodne mase dva vodopada u ataru staroplaninskog sela Topli Do postigli smo odličan efekat, jer se ogroman broj ljudi interesuje za vodopade na Staroj planini i obilazi ih.

U narednom periodu planiramo da ‘otvorimo’ još tri vodopada – Čungulj, Gornji Čungulj i Kurtul, takođe u ataru sela Topli Do”, rekao je on. Petrović je zaključio da mu se dopada i ponašanje posetilaca u blizini vodopada, jer za sobom ne ostavljaju smeće, što je, po njemu, dokaz da se posetioci sa pažnjom odnose prema Parku prirode Stara planina.

Izvor: Tanjug

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*