Štap za mušičarenje

Štap za mušičarenje

jaxon-komplet

Oprema i pribor: Štap za mušičarenje
Kako se stiglo do grafita

Danas na tržištu postoje najrazličitije vrste štapova, koji izlaze “ispod čekića” brojnih proizvođača… Razlikuju se po kvalitetu i ceni. Univerzalan štap za mušičarenje ne postoji, i mnogi mušičari imaju dva ili više mušičarskih štapova za različite ribe, vode i tehnike zabacivanja mušica i strimera.

Može se mušičariti samo sa jednim štapom i podjednako uživati u vremenu provedenom na vodi. Najvažija stvar koju pri izboru mušičarskog štapa moramo da rešimo jeste vrsta ribe koju ćemo loviti, te njena očekivana veličina.

Od toga zavisi koji štap i strunu treba nabaviti. Akcija, težina bacanja i dužina su te koje su važne, a ne ime koje na njemu piše. Jedno bez drugog ne ide.

Action_AttackAkcija štapa

U zavisnosti od materijala od kojeg je štap napravljem štapovi imaju različitu akciju – savitljivost prilikom korišćenja, zabacivanja imitacija mušica i strimera i zamaranja riba. Generalno postoje spori i brzi štapovi. Sve između te dve krajnje granice su štapovi koji će u određenim situacijama zadovoljiti vaš kriterijum akcije. Osnovna podela je na “slow action” – štap se savija od 2/3 do 3/4 svoje dužine, “medium action” 1/3 do 2/3 dužine štapa i “fast action” 1/4 do 1/3 dužine štapa. Varijante još sporijih i još bržih štapova se takođe izrađuju. Moje opredeljenje je “medium fast action”.

 

33op7nk

Rutenaktionen

Težina bacanja – AFTM-a

Mušičarske strune i štapovi imaju brojčane oznake koje se kreću u rasponu od 0 do 15. Svi mušičarski štapovi imaju ovu oznaku, bilo kao jednobrojčanu ili dvobrojčanu (na primer oznaka 5 ili 5/6). Pri tome je petica isključivo za strunu broj 5, a 5/6 je univerzalan štap i može se koristiti struna broj 5 ili struna broj 6. Ispred broja može da bude oznaka za standard AFTM-a, što je skraćenica za udruženje proizvođača mušičarske opreme i pribora ili samo znak # (taraba) koji je uobičajen za novije štapove i isto znači.
Javlja se i oznaka LINE 5. Ovaj standard je uveden kako bi mogli sami kombinovati štapove, strune i predveze raznih proizvođača, a da pri tome možemo napraviti skladan i efikasan komplet. Štapovi AFTM-a od 0 do 4 se koriste za ribolov manjih riba – sitnije pastrmke, lipljana i klenova, odnosno na rekama i potocima gde dužina ribe ne prelazi 30cm, gde vodotok nije brz ni dublji od metra. Štapovi AFTM-a od 5 do 8 su namjenjeni za ribolov pastrmki, većih lipljana i klenova, na mestima gde dubina varira te treba zabacivati teže nimfe i strimere, a matica reke je dovoljno jaka. Štapovi AFTM-a od 9 do 15 možemo koristiti za ekstremni ribolov na krupnije komade štuke, pastrmki, lososa, mladica, tajmena, kao i nekih morskih grabljivica. Oni su po pravilu dvoručni.

gallery41a6429886480

Dužina štapa

Veličina reke ili jezera na kojima lovimo ribe, takođe je bitna, jer nam ona određuje dužinu štapa. Jednoručni štapovi se prave od 7 do 10 fita (1 feet = 0.3048m), a dvoručni od 9 do čak 15 fita. Štap od 9 fita na potoku obraslom gustim rastinjem može vam samo smetati, jer nemate postora za mahanje. Opet, kraći štap na velikoj reci ili jezeru nije efikasan, jer daje kraće zabačaje. Tako štapove do 7 fita koristimo na manjim i užim rekama, za mušičarenje sa ograničenim prostorom. Štapovi dužine od 8 do 9 fita su najpopularniji za lov pastrmke i lipljena, jer su univerzalni. Mogu se koristiti i prelaznim vodama gde se lovi klen, škobalj, mrena i plotica. Omogućavaju duge zabačaje i solidnu kontrolu strune. Štapovi dužine preko 9 fita su idealan izbor za reke, jezera i zalive, te velike dubine na kojima se lovi teškim nimfama i strimerima. Na tim mestima preduslov za dobar ulov je dug zabačaj i velika mušica.

Istorijat i materijali od kojih se štapovi prave

U prvoj knjizi o mušičarenju, koju je napisala engleskinja Juliane Burners, još davne 1496. godine, može se pronaći dosta interesantnih stvari o mušičarskom priboru tog doba. Ona je opisala kako izgleda jedan mušičarski štap. Ima dva dela i to donji deo (staffe) i vršni deo (croppe). Donji deo se pravi od hazel drveta (jedna vrsta oraha, tačnije leske – lešnikovog drveta, koja raste u Engleskoj). Drvo se seče u kasnu jesen ili zimi i debljine je ljudske ruke dok mu se prečnik postepeno tanji, do potrebne debljine. Dužina štapa je oko šest fita (1,83m). Ovaj komad drveta se veže za ravnu jaču dasku te se suši na toplom vazduhu, do proleća (oko pet meseci), ili se kači pod strehu opterećen tegom, da se ispravi. Na užem delu je bušena rupa pomoću usijanog gvožđa kako bi mogao da se umetne gornji deo štapa. Gornji deo, dužine oko šest fita, izrađivan je od savitljivih mladica istog drveta. Oba kraja spoja bila su ojačana mesinganim ili bakarnim obručima. Struna je bila duga kao dve dužine štapa i za štap je bila pričvršćena pomoću metalne karike. Izrađivana je od dlake iz repa ili grive konja. I dan-danas se u nekim krajevima BiH prave štapovi od leske, a vrlo retko i strune.

hanak-czech-nymph-iv-1 web

Kasnija literatura, negde oko 1800. godine, pominje bambus (indijski i japanski) i njegovu koru kao izvanredan materijal za pravljenje štapa. Prve takve štapove od lepljenog ili šplisanog bambusa su izrađivali engleski ribolovci. Kora bambusa se uzdužno cepa u duge i tanke kaiše koji se nakon obrade lepe tako da čine jednu celinu. Kaiši se tanje prema vrhu. Zbog toga je presek tih štapova šestougao ili osmougao. Budući da je lepilo u to vreme bilo slabog kvaliteta – najčešće tutkalo, telo štapa je bilo omotano koncem na svakih inč dužine (2,54cm) kako bi se slepljeni delovi štapa držali zajedno, te bili čvrsti i elastični. Čitav štap je lakiran u nekoliko slojeva, da se zaštiti od vlage.

bambus
Rukohvat štapa je bio izrađivan od plute, a provodnici od kvalitetne žice. Takvi štapovi, od bambusa, izrađuju se i danas i veoma su skupi. Problem kod ovih štapova je u tome što su teži od modernijih. Svi današnji materijali pokušavaju da se približe ovom idealu u pogledu akcije, elastičnosti i čvrstine. Cenjeni su i vrlo skupi (npr. cena „PALACONA” štapa je oko 1.800 eura). Poznajem nekoliko mušičara koji i danas love tim štapovima i čuvaju ih kao veliku retkost.

sage-i-visionFiberglas (stakloplastika) se kao materijal za izradu štapova pojavio tek oko 1940. Prvi štapovi su izrađivani tako što se fiberglas postavljao oko drvene osnove tela štapa. Kasnije je drvena osnova izbačena i ceo štap je bio puni fiberglas. Bio je težak, ali elastičan i jak. I danas se koristi. Tehnologija izrade je napredovala i omogućila pravljenje konusnih cevi izrađenih od ovog materijala, koje su bile dovoljno jake, a ipak lagane. Cilj je bio što lakši štap, koji neće izgubiti na čvrstoći i jačini. Ovaj materijal je dobrano smanjio cene štapova i uticao na popularnost mušičarenja, pa to više nije bila privilegija bogatih i „nedodirljivih”.

Štapovi od grafitnih vlakana su prvi put predstavljeni tek 1973. godine i izazvali su pravu senzaciju i revoluciju. Lakši su, manjeg prečnika, a opet mnogo jači od fiberglas štapova. Omogućili su znatno duže zabačaje, na veliku radost ribolovaca. Od ovog materijala se izrađuju vitki, jaki i dugi štapovi koji mogu izdržati borbu i sa najvećim salmonidnim ribama.

Pored njih uvode se i novi materijali u izradi štapova (boron), te kombinacije postojećih.

Kada je u pitanju broj segmenata imamo jednodelne (vrlo retko u upotrebi, mada su najbolji, ali su problematični za transport), dvodelne, trodelne, 4-delne, 6-delne i više delne. Štapovi se prave iz više delova da se mogu lakše transportovati. Spajanje delova je veoma važno radi sigurnosti korišćenja štapa. Prilikom upotreba treba kontrolisati spojeve delova štapa. TZV. Teleskopski štapovi nisu se odomaćili kao mušičarski. Nekoliko firmi ih je proizvodilo, ali su vrlo retki na tržištu!

 

x210596x289jpg

Na vama je da izaberete svoju kombinaciju i uklopite se u neku od kategorija. Izbor je beskrajan. Nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u izboru vašeg prvog štap. Bistro!

Ivan Korhner

takmicari-u-akciji

7 Comments on “Štap za mušičarenje

 1. imam kod kuce dva stapa marke cannes „veedete“ pireklom iz francuske sestougaoni drveni stap interesujeme kakav je to stap i dali nesto vredi

 2. Postovani,

  Imam jedno pitanje za postaviti, a to je da sam rešio malo se baviti mušičarenjem, probao sam par puta sa prijateljem i malo sam se mogu reći navukao 🙂 🙂 :)! Ono što me zanima je da sam pazario Hardy Deluxe 10ft fly rod 7/8 i Secientific Anglers čekrk #7/8, naravno ja sam bio više za 9ft i to 5/6, ali mi naletela kombinacija kod jednog dekice za rekao bih male 120 AUD (80 eur) pare, a štap i cčekrk su kao novi.
  Zanima me vaše mišljenje o štapu i čekrku s obzirom da baš nemam mnogo iskustva!? Štap je dvodelni to sam zaboravio reći. Štap je iz starije serije vrlo lagan i akcije medium fast (bar tako kaze bivsi vlasnik) 🙂

  Pozdrav i bistro…!

 3. Poz. Imam shekspir dvodelni 2.50m sa cekrkom i kanapom. Mogu poslati slike, treba mi procena stapa ako nije problem.

  • Prihvatio sam komentar, ali se mi ne bavimo procenama. Možda da postavite na Fb fotografije pa da vidite da li će se neko javiti ko zna ili je zainteresovan! Hvala

 4. Poštovani, zainteresovan sam za štap koji posedujete. Molim da me pozovete na tel 061 66 46 358. Ako je moguće da pripremite podatke o štapu i kanapu (oznake po AFTMA). Pozdrav, Radoje Stefanović

 5. Poštovani, zainteresovan sam za štap koji posedujete. Molim da me pozovete na tel 061 66 46 358. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*