Štap koji se ostavlja u nasleđe

Štap koji se ostavlja u nasleđe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Štap koji se ostavlja u nasleđe

Stara poslovica kaže: „Bez alata, nema zanata“, i baš kao što se odnosi na većinu poslova, u potpunosti bi se mogla primeniti i na ribolov. U vreme kada je tehnologija proizvodnje i izrade ribolovačkog pribora i opreme toliko uznapredovala, nekome bi se možda učinilo da i nije ekonomski opravdano kupovati skup pribor.

Jeftiniji pribor takođe „vrši posao“, što i ima logike, ali … možda bi se to najbolje opisalo još jednom poslovicom : “Koliko para, toliko muzike“.

Istina, danas su i štapovi pristupačnih cena, dakle u nekoj srednjoj klasi, po kvalitetu daleko ispred onih najboljh, koji su se proizvodili, pre recimo, dvadesetak ili više godina. Sve se dakle svodi na lične afinitete ribolovca, onoga šta se od pribora, odnosno, štapa očekuje, ali i nažalost, za nas sa ovih naših prostora i veoma bitnog finansijskog momenta.

Štap Hardy, Angel

Priča o štapu marke Hardy Angel TE, koji ću pokušati ovde da vam predstavim, počela je sasvim slučajno. Do „fatalnog“ susreta sa pomenutim štapom, pecao sam štapom marke Greys Greyflex M2, kojim sam bio izuzetno zadovoljan, pa i danas ga vrlo često koristim. Sve je počelo tako što sam boraveći u Beogradu slučajno prošetao do drugara koji je bio zaposlen u prodavnici ribolovačke opreme, inače u to vreme zastupnika poznatih englekih firmi Hardy i Greys.
Ugledavši me na vratima odmah je uzviknuo: „Imam nešto da ti pokažem“. Doneo mi je jednu karbonsku tubu u koju je nešto bilo spakovano poput najboljeg viskija. Žurno sam je otvorio i namontirao štap, usput komentarišući svaki detalj. Bila je to, što bi se reklo, ljubav na prvi pogled. Ništa me nije interesovalo, ni cena, ni dan isporuke, niti šta drugo. Jednostavno sam rekao, ovakav štap moram imati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Autor Ivan Radić sa Hardy kompletom u akciji

Uzimajući u obzir da najčešće pecam na malim i srednjim rekama, dileme oko izbora veličine štapa nije bilo. Hardy Angel TE, dužine 9fita, odnosno po našem 2,74m, AFTMA 5, četvorodelni, težne 88 grama. Ono što prvo upada u oči, nesumnjivo je sam estetski ugođaj, koji ostavlja na ribolovca ovaj štap. Fantastična siva boja štapa, kvalitetni sprovodnici, vezani perfektno i pedantno (a zar Englezi znaju drugačije? ), rukohvat izrađen od najkvalitetnije plute, koji fantastično prianja u ruci, pa do ležišta za čekrk koje je vrhunsko. Pri prvom kontaktu sa štapom, upadljiva je njegova lakoća (88 grama), i potencijal blanka, koji savršeno balansira energiju, koju prenosimo na štap i usmerava je baš tamo gde treba. Dalje, balans štapa je fantastičan, i u kombinaciji sa odgovarajućom rolom Hardy Angel TE #4/5, u potpunosti ispunjava sve zahteve. Štap je, inače, četvorodelan, a delovi izuzetno lepo prianjaju. U ribolovu tek do izražaja dolazi sva moć ovog štapa. Obzirom na to da je veoma oštar (po nekima i previše), Angel TE izuzetno lako izbacuje kanap, i moglo bi se reći da je veoma pogodan za ekstremne izbačaje, ali isto tako izuzetno precizno plasira mušicu tamo gde želimo. Veoma je pouzdan pri kontri, jer reaguje munjevito, na svaku reakciju ribolovca, tako da su promašaji svedeni na minimum. U borbi sa ulovom je siguran, što zavisi i od umeća samog ribolovca, a posebna draž je kada na udici imamo krupniji komad. Tada do izražaja dolaze svi potrencijali ovog štapa. Doživotna garancija se, naravno, podrazumeva.

rola-hardy-angelRola Hardy, Angel

Što se tiče role, Angel TE #4/5, potrebno je samo pogledati je i sve će vam biti jasno, jer ćete ostati bez daha. Kapaciteta je DT4 + 55m , odnosno WF5 + 75m. Mada se među ribolovcima mogu čuti razna mišljenja o samoj svrsi role (od onih koji kažu da služi samo kao skladište za kanap, do onih koji smatraju da je veoma važna, pa čak i od presudnog značaja, kada imate krupnu ribu), mišljenja sam da je ona veoma bitna, i da mora biti uparena sa odgovarajućim štapom kako bi maksimalno iskoristili njene kapacitete. A i „glupavo je malo“ na ovakav štap, recimo, staviti neku „plastikaner“ rolu, made in China.

Što se tiče kanapa (strune), trenutno koristim Hardy Marksman Flyline DT5 dužine 27m, i mogu reći da je kombinacija štapa, role i kanapa izuzetno dobra i efikasna.

Zaključak bi se mogao ukratko ovako navesti: snažan, pouzdan, lagan, precizan, jednom rečju ODLIČAN. Uprkos tome što morate izdvojiti 729₤, za štap, i još 249₤, za rolu, dakle ukupno 978₤ (oko 1.400€), što je za naše prilike ipak previše, svako ko se odluči da sebi priušti ovaj štap zasigurno neće pogrešiti, i ima moju toplu preporuku, jer ovo je štap koji ćete ostaviti potomstvu u nasleđe.

 Ivan Radić

Loading