Šta vam sve treba da bi mušičarili?

Šta vam sve treba da bi mušičarili?

Šta vam sve treba da bi mušičarili?

Da bi postali ribolovac mušičar, pored dobre volje treba da imate pribor i opremu koja će vam olakšati ribolov.

Za mušičarenje vam treba mušičarski štap, mašinica (čekrk) i mušičarska struna. Na strunu se preko konektora vezuje predvez (leader), na koji se dodaje podvez ili tippet. Na podvez vezujete mušicu koju ste odabrali. To je sve od najneophodnijih stvari potrebno za ribolov.

 

Pošto se mušičari iz vode, koje su po pravilu veoma hladne treba vam zaštitna odeća i obuća. Ja koristim dišući kombinezon (breathable) i cipele – cokule (wading shoes). Ako nećete koristiti njih možete koristiti nešto drugo, plitke čizme, čizme do kolena ili čizme do kukova, a najbolji je kombinezon do grudi. Materijali su guma, plastika, neopren i gorotex. Kombinezoni se završavaju čarapama ili čizmama. Ako imate kombinezon sa čarapama trebaju vam cipele. Zavisi od afiniteta ribolovca, kupovne moći i reke u kojoj lovi šta ćete odabrati. Bitno je da se osećate sigurno i komotno.

Kada ste se opremili kombinezonom (waders) treba vam prsluk za sitnice, jakna i pokrivalo za glavu (kapa, kačket ili šešir) i jedna ili više kutija sa mušicama, nimfama, strimerima, …. Negde morate imati i meredov! Nekoliko mojih prijatelja ne koristi prsluk za smeštaj sitnica i kutija s mušicama. Oni koriste torbicu (midge pack), torbicu oko pojasa, torbicu preko ramena ili rančić (chest west – mycket bra). Šta god koristili u ribolovu treba da uživate. Ako ste u ribolovu na velikim rekama koristite pojas i štap za ispitivanje terena.

Idite na vodu. Uzmite dozvolu i uživajte. Ako ste uspeli da uhvatite ribu nekom od tehnika mušičarenja ulov slikajte i vratite ga nazad.

Poštujte pravila i propise pa će vam ribolov na veštačku muhu pričiniti puno zadovoljstava.

Bistro!

Ivan Korhner, urednik Mušičara

Objavljeno na forumu: https://vukovisadunava.com/ribolov-vestackom-musicom/pribor-i-oprema-za-musicarenje/

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*