Šta sve krije mušičarski prsluk?

Šta sve krije mušičarski prsluk?

prsluk2

Šta sve krije mušičarski prsluk?

Pored onih osnovnih stvari koje nosimo u prsluku na vodu: kutije s mušicama, dokumenta i dozvola, predvezi, najloni za podveze (tippet), maže za mušice, “sušač mušica”, meredov potrebno nam je još nekoliko “sitnica” koje nam mogu puno pomoći u raznim situacija u kojima se možemo naći na vodi.

Sitnice, to su one stvari koje nam ne trebaju stalno, ali je mušičarenje sigurnije i komotnije ako ih imamo sa sobom. Pean, iglica, amadu, grickalica (nipper), baterijska lampa, pegla za predvez, brus za udice… Ako ribu mislite nositi treba imati korpu za ribu (najbolja je pletena) ili čuvarku, “malj” za ubijanje ribe, termometar, štap za hodanje i ispitivanje dna, kapu ili šešir i…

DSC07425-300x225
Prijatelj Roka na Savi Bohinjki

naocare-179x300Polarizacione naočare
Filter koji se ugrađuje u stakla polarizacionih naočala otklanja odbljesak koji se javlja na površini vode. One omogućavaju pogled kroz vodeno „staklo”. Oblik, boja stakla i veličina zavise od afiniteta samog ribolovca. Preporučujem da ih uzmete kod optičara, jer ove plastične nisu dobre, brzo zamaraju oči i štete vidu.
Proveriti se mogu zakretanjem pod uglom od 90 stepeni u odnosu na druge ili na mobilni telefon. Tada se kroz njih ništa ne vidi.

mak-kle-300x225

Pean ili mala klešta
Peani mogu poslužiti za vađenje udica iz ribljih usta, mada se za ovu svrhu mogu koristiti posebne alatke za vađenje udica. Pomoću njih možemo nešto pridržati ili stisnuti kontrakuku na udici na kojoj je mušica. Nose se stisnute o neki džep ili imaju posebno mesto na prsluku.

Univerzalna alatka koja sadrži klešta, nož, testeru, makazice, odvrtku, otvarač za flaše i konzerve i još mnogo toga, je prihvatljivo rešenje, jer ne zauzima puno mesta, a ima više namena. Nosi se u posebnoj futroli u prsluku ili na kaišu.

Bodkin-231x300Iglica ili Bodkin
Iglica je veoma koristan deo opreme. Njom čistimo lak ili lepak iz okca mušice. Otpetljavamo eventualne čvorove na predvezu. Iglicom možemo raščupati mušicu i učiniti je atraktivnijom za ribu. Treba ih imati dve debljine ili jednu konusnu, koja je ujedno i vadilica za duboko progutane udice. Može poslužiti čak i obična čioda.

gric

Grickalica (Nipper)
Alatka koja može da vam pomogne kod menjanja mušica i vezivanja čvorova. Postoji više vrsta, od onih jednostavnih do onih koje su kombinovane i imaju više funkcija.

bat-lampa

Baterijska lampa
U otežanim uslovima (oblačno, u sumrak) i noću (gde je dozvoljeno) baterijska lampa olakšava vezivanje nove mušice, te popravku predveza i prihvatanje ulova.
Baterijska lampa mora biti na prsluk zakačena tako da su ruke slobodne. Može se postaviti i na glavu. Tokom upotrebe pazite da svetlost ne preplaši ribu. Treba imati na umu i rezervne baterijske uloške i sijalicu.

Amadu i „pegla” za predveze
Na prsluk se pored makazica kače amadu i „pegla”, da budu uvek dostupni mušičaru. Amadu je alatka od gljive gube kojom se brzo osuši mušica. Ako nemate amadu koristite papirnu maramicu ili salvetu.
Najlon za predvez mora idealno da pada, i na sebi ne sme da ima uvojke, spirale, lomove ili oštećenja. Takav predvez treba zameniti ili ga možete ispraviti peglom (leader straightener).

AMADOU
Amadu
leader-straightener
„pegla” za predveze – leader straightener

Brus za udice
Brus mora biti fine granulacije i pogodnog oblika. Vrh udice treba redovno proveravati. Koristite udice bez kontrakuke. Negde je to obaveza, posebno u revirima gde je obavezan režim pecanja C&R (uhvati i pusti).

sesir-300x207Kapa ili šešir su neophodni deo opreme, jer se lovi i preko dana. Pružaju vam zaštitu od štetnog uticaja Sunca i vetra. U najtoplijem delu dana, od 10 do 16h, ne treba biti na vodi, štetno UV zračenje tada je najjače. Hmm … Kada se pređe puno kilometara i na vodu dođe par puta godišnje, svaki trenutak se koristi za mušičarenje.

Mušičari su počeli u zadnje vreme da nose Buff oko vrata ili na glavi.

Često možete videti mušičare kako na rub kačketa postavljaju lupu – Hat eyes, koja predstavlja veliku pomoć pri vezivanju mušice …

hateyes web

prsluk-300x254Ostala oprema
Nikada ne nosi bespotrebne stvari u prsluku. O svakoj razmisli pre nego je staviš na ili u prsluk, ali termometar, kutijica s olovom ili malo tungstena za otežanje predveza (oprez – negde to nije dozvoljeno), korpa za ribu ili čuvarka, nož, upaljač ili šibice, štap za hodanje po vodi i ispitivanje dna reke, komadić voska ili sveće za osiguranje čvrstine spoja štapa, Papirne maramice, rezervna odeća (čarape, veš, majica), kabanica, mreža protiv insekata i razne maže protiv ujeda, zaštitna krema od sunca, ali ćete vremenom i njih nabaviti i nositi sa sobom.

Fotoaparat je pribor koji ne morate imati u prsluku, ali uspomena na ulove  će vas opredeliti da i njega nosite. U zadnje vreme se nose Mobilni telefoni koji imaju “jake” kamere u sebi. Jedan džep treba ostaviti za mobilni telefon, a drugi za dozvolu i dokumente – ili neku vodonepropusnu kesicu, koja ide oko vrata.

Ja nosim i flašicu od pola litre s vodom, mada se lovi na terenima gde je voda veoma čista, ali opet, za svaki slučaj! Čuturica od 2dcl „žestine” nekada dobro dođe, naročito kada je hladno. Kada se sretnete na vodi s istomišljenicima, eto prilike za početak razgovora.
IMG_0209-300x225
Uvek stvari vraćajte u prsluk na isto mesto, olakšaćete sebi i više uživati tokom mušičarenja …

Ivan Korhner

Objavljeno u izadnju:
Reviri Srbije broj 14.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*