Šta je AFTMA?

Šta je AFTMA?

Šta je AFTMA?

Ključno pitanje za mnoge koji tek kreću u čudesan svet mušičarenja – Šta znači izraz AFTMA?

Mali rečnik mušičarenja onlineMušičar je ovako protumačio izraz AFTMA:

AFTMA – Sve strune su obuhvaćene tzv. AFTM-a standardom (uveden 1961. godine), što je skraćenica za udruženje proizvođača pribora za mušičarenje (American Fishing Tackle Manufacturer’s Association). Taj standard je prihvaćen u celom svetu da bi se izbegla šarolikost, a govori o tome koliko je težak radni deo strune u dužini od prvih 30 fita (9,15 m). Težina radnog dela strune se meri u grains–ima (437,5 grains = 1 ounce), npr struna AFTM-a 3 je teška oko 100 grains, a struna AFTM-a 12 oko 380 grainsa.

Najčešće upotrebljavana struna AFTM-a 5 je teška 140 grains s tolerancijom ± 6 grains. Na štapovima i strunama se nalaze oznake za težinu u nekom od oblika: npr. AFTM 5 ili AFTM 5/6 što podrazumeva da je štap namenjen ribolovu sa strunama isključivo AFTM-a 5 u prvom slučaju ili ribolovu sa strunama koje mogu biti AFTM-a 5 ili 6 u drugom slučaju.

Na štapovima i strunama novije proizvodnje, se sreće oznaka težine (AFTM) kao poseban znak # (taraba) i znači isto ili jednostavno piše LINE 5.

Strune se proizvode u težinama od 1 do maksimalno 15, ali najviše se koriste one u rasponu težina od 3 do 12, pri čemu manji broj označava da je struna lakša.

Tabela AFTMA univerzalnog standarda za težinu struna (prvih 9.14m) i težinu bacanja štapova

Nastavak naš saradnik iz Danske Osman Ope Bejtović: Zašto je tjelo špage sa otežanjem baš tih 9,15 m (30 ft)? Kako se došlo do te duzine? Vrlo jednostavno. Ta dužina je najoptimalnija dužina u odnosu na proporcije čovjeka prosječne građe tjela, na njegovu visinu (170-180cm) i raspon ruku. S tom dužinom tijela špage je najlakše baratati kod svih vrsta zabačaja sa štapom dužine od 2,75m (9ft.)

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

1 Comment on “Šta je AFTMA?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*