Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna

Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna

U Srbiji je u utorak 01.01.2019. na snagu stupila zabrana uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna, a taj su čin pozdravile mnoge grupe za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom sveta.

Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odgođeno 10 godina kako bi oni koji se bave tom delatnošću mogli prilagoditi svoje poslovanje.

“Kampanja za zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna ‘Da ih ne Okrznu!’ je naša najduža kampanja koja je trajala punih 15 godina”, izjavio je direktor organizacije ORCA Elvir Burazerović i zahvalio svima koji su tokom ovih godina verovali da Srbija treba biti zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmiše ekološki i etički prihvatljive delatnosti, nasuprot krznarskoj industriji.

Razloga za ukidanje uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo. “Oni su pre svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašica nemoguće je provoditi na human način, a količina leševa i opasnih kemikalija koje se koriste u toj industriji trajno zagađuju životnu okolinu”, navode u organizaciji.

Podsećaju kako su Austrija, Velika Britanija, Nizozemska, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija u potpunosti ukinule krznarsku industriju, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisale rigorozne uslove za tu delatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Njemačka, Švedska, Švicarska, Španjolska, javili su beogradski mediji.

Izvor: Agencije Foto: pixabay
Priredio Ivan Korhner

Loading

1 Comment on “Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*