Spasite Moravu da ne umre!

Spasite Moravu da ne umre!

Tan2013-12-1_95418750_5

Apel građana, ekologa, ribara: Spasite Moravu da ne umre!

Ekolozi Pomoravskog okruga tvrde da je nekontrolisana eksploatacija šljunka dovela da “opasnog narušavanja prirodnog izgleda obala, a korita reke pretvorena su u brojne kratere”

Meštani sela uz Veliku Moravu, ekolozi, ribari i brojni zaljubljenici u prirodu protestuju što brojne šljunkare nekontrolisanom eksploatacijom šljunka narušavaju ceo tok reke, čije je korito, kako kažu, pretvoreno u brojne kratere, a potpuno je ugrožen ekosistem, kao i mostovi i objekti na najvećoj srpskoj reci.

Oni zameraju nadležnima što godinama nisu preduzeli nešto kako bi spasili reku koja, kako navode neki od njih, umire. Oni sumnjaju i da se radi o sprezi odgovornih osoba i vlasnika šljunkara od kojih su mnoge nelegalne i godinama rade bez ikakvih dozvola.

U opštini Svilajnac, stanovnici sela Gložna ovih dana potpisuju peticiju i pripremaju krivičnu prijavu zbog “nekontrolisanog prekopavanja korita i menjanja toka reke”, i zahtevaju da se vađenje peska zaustavi i reka sačuva. Oni optužuju Vodoprivredno preduzeće u Ćupriji što je dozvolilo takvu situaciju, a od vodne inspekcije traže da preduzme zakonom odgovarajuće mere zbog nezakonitog urušavanja obala i korita Morave.

Protestuju i meštani Ribara i Glogovca, na području Jagodine, gde je Moravu pregradila šljunkara koja se nalazi oko 300 metara nizvodno od “Glogovačkog mosta” na regionalnom putu Jagodina – Despotovac – Svilajnac.

Nebojša Tanasković iz Vodoprivrednog preduzeća Ćuprija rekao je da to preduzeće nema nikakve nadležnosti nad eksploatacijom šljunka, niti izdaje dozvole, a vodni inspektor Ðorđe Kaljević da jeste upoznat sa ovim problemima, ali da odgovore na pitanja oko rada šljunkara treba tražiti u republičkoj inspekciji. U inspekciji, međutim, upućuju na Ministarstvo poljoprivrede.

Iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva poljoprivrede odgovoreno je da u Gložanima eksplotacaiju šljunka obavljaju “Lap separacija” i SAZR “Filipović”, i da obe poseduju Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti, izdato od Republičke direkcije za vode Ministarstva, koje su im istekla u oktobru, dok se dozvole za eksploataciju ne pominju.

U odgovoru se napominje i da Republička vodna inspekcija “prilikom svakog inspekcijskog pregleda kontroliše granice eksploatacionih polja i proverava da li su polja eksploatacije obeležena”.

POZAREVAC-Velika-Morava-i-pecarosi-kod-Ljubicevskog-mosta

Prema rečima ribara, pesak se na mestu gde je Morava pregrađena kod Glogovačkog mosta vadi već mesecima. Više od polovine Morave kod Glogovačkog mosta, pregrađeno je poslednjih godina nasipom od šljunka, a po tom nasipu kreću se teški kamioni. Nasred Morave stoji mašina za iskop šljunka, a na desnoj obali reke, montažna kućica za radnike ili čuvare i parkirani kamioni, a iznad je ogromno brdo peska. Na levoj obali reke su, u širini oko 500 metara, velike količine šljunka i mašina za separaciju.

Služba za odnose sa javnošću Ministarstva poljoprivrede navela je da od 10. oktobra imaju anonimnu prijavu za nelegalnu ekploataciju šljunka na lokaciji “Glogovački most”. Sumnja se da, kako je navedeno, da na ovoj lokaciji “povremeno” pesak eksploatiše A.P.R “Boba” iz Dražmirovca, pa je preventivno doneto Rešenje o zabrani u zakonskom roku.

– Ovih dana Rešenje se vratilo, jer pošta nije uspela da ga navedenom subjektu uruči – stoji u odgovoru.

Ekolozi Pomoravskog okruga tvrde da je nekontrolisana eksploatacija šljunka dovela da “opasnog narušavanja prirodnog izgleda obala, a korita reke pretvorena su u brojne kratere” čime su ugrožene brojne biljne i životinjske vrste koja vekovima žive u, i uz ovu reku, seoba riba, ali i mostovi i objekti na reci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*