Šoumen sa štapom!

Šoumen sa štapom!
Claudio-balassone
Claudio Balassone

Šoumen sa štapom!

Intervju, Claudio Balassone, EFFA Master, Italija

Upoznali smo ga na EFFA mitingu na Ribniku, gde je bio demonstrator i član komisije, koja je ocenjivala znanje i veštinu kandidata, koji su pojavili na ispitu. Na mene i sve prisutne je ostavio upečatljiv utisak.
Posebno je bila interesantna prezentacija TLT tehnike mušičarenja. Gospodin Claudio Balassone je već dugo u ribolovu i mušičarenju. Zamolio sam ga za intervju, našta se on iskreno obradovao. Intervju smo radili na engleskom, a ovde vam dajem izvode iz istog.

Predstavljanje čitaocima? Šta je mušičarenje? Kada najviše volite da ste na vodi?

Claudio Balassone, šetdesetak godina, penzioner. Uživa neizmerno u ribolovu. Jedan od retkih evropljana, nosioca zvanja, EFFA Master. Položio je za instruktora u Danskoj davne 1992. godine. Vrhunski mušičar, ribolovac i dobar čovek. Omiljen, gde god se pojavi, zbog svog izgleda (duga, seda, čičkava kosa, šešir), vedrog raspoloženja (uvek nasmejan i spreman za šalu) i besprekorne tehnike zabacivanja. Šoumen! Kauboj na vodi! Interesantan način držanja štapa, pri samom kraju štapa, na mestu, gde je rola postavljena na štap. Počeo je da lovi, kada je imao desetak godina. Sve se to desilo na severu Italije, gde je i odrastao. Tada je video ljude koji stoje u vodi, do pola, i love na muhu. Bilo mu je lepo, neobično i čudno. Pored radoznalosti to je izazvalo želju da se i sam oproba. Tako je sve krenulo!
– Za mene je mušičarenje umetnost, filozofija života i sve sam njemu podredio. Familija i ribolov su mi najvažniji. Više od 300 dana sam u ribolovu. Kroz mušičarenje sam stekao veliki broj prijatelja u celoj Evropi.

balassone web

Omiljeni tereni na kojima ribolovite? Što mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima?

Lovi na velikim i malim rekama po Italiji, Sloveniji, Danskoj i Bosni, a obožava loviti lipljena. Lovio je na puno mesta u Evropi. Reke poput Ribnika su mu omiljene. Na reci Unac (Martin Brod, BiH) je ulovio svog najvećeg lipljena od celih 55cm. Pored njega, omiljena riba je pastrmka marmorata koja živi u rekama Italije i Slovenije. Obožava loviti na reci Soči, koja je, po njegovim rečima, pravi biser. Rado dolazi na terene na prostoru ExYU, za koje kaže da su predivni. Voli da ide u ribolov, jer svaki dan u ribolovu se nešto novo nauči. Najviše voli da uči od riba, kako kaže. Veliki je pristalica je pokreta C&R. Ne voli baš revire, ali je svestan da reviri moraju da postoje. Slaže se da je ribolov u njima skup i da nema iskonske draži, kao na divljim vodama.

Pribor i oprema koju koristite? Taktika i tehnika pecanja koju primjenjujete?

Nekad se lovilo samo štapom, sa malo strune vezane za vrh. Kasnije se struna namotavala na žičanu motalicu, direktno postavljenu na štap. Prve role su omogućile duže zabačaje, ali je sve to bilo puno teško. Sa rolama i dugim strunama je došlo do razvoja fly castinga. Sada više nema lošeg pribora, a najvažnije je da je isti dobro izbalansiran.
– Moja omiljena tehnika je TLT (Technica di Lancio Totale), tehnika ponikla u Italiji. Često je prezentujem na EFFA skupovima. Štapovima do 7 feeta, AFTMA (#) 4 ili #5 i lakim strunama klase #1 ili #2, iznimno, ako je vetar #3. Široke karike na štapu, strune malog prečnika, pa praktično nema trenja pri zabacivanju. Kratki zabačaji! Muka nas je, u severnoj Italiji, naterala da je osmislimo, jer smo lovili na manjim rekama, koje su pune rastinja. Zarasle u šiblje i drveće. Kretanje je bilo moguće samo vodom. Često smo morali podbacivati pod grane drveća, da bi muhu dobacili do ribe. TLT tehnika, je tehnika bočnih zabačaja „jakim štapovima“ i „lakim strunama“. Na taj način smo lovili ribe na mestima gde se nije moglo mušičariti klasičnim tehnikama.

claudio balassone web2

Omiljene muhe ili grupa muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Muhe sada ne pravi, odustao je. Omiljene su mu suve muhe: BWO, BWC, Royal Cochman i … Obožava loviti na suhu muhu. Jedan od omiljenih mamaca je sedge (caddis). Do savršenstva je doveo tehniku vođenja muha tipa caddis, kada imitira ženku koja polaže jaja na površinu vode. Voli mušičariti sa obale, ali ne preza ni od ulaska u vodu. Demonstrirao je ispod restorana „Nostalgija“, na Ribniku, svoje savršenstvo u ribolovu. Veliki je praktičar i ribolovac.

Preporuka za mlade!

Voli da podučava mlade, i da prenese svoje znanje i umešnost. U Italiji ima školu otvorenog tipa. Ona traje 5 – 6 dana i obuhvata i praktični ribolov. Pored mladih nju posećuju i ostali kojima treba obuka. Uvek je spreman da pomogne. Rado se odaziva na EFFA skupove. Nema interesa da mu mušičarenje bude posao. U njemu hoće da uživa, tako da ne prestavlja nijednu kompaniju.

claudio balassone web1

Claudio, zahvaljujem se na datom intervjuu. Puno pozdrava od čitalaca i uredništva!

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo! Pozdravljam sve čitaoce Mušičara i mušičare sa prostora ExYU i šire. Bistro!

Razgovor vodio urednik Ivan Korhner

Loading