Šoumen sa i bez štapa!

Šoumen sa i bez štapa!
sepp-fuchs
Sepp Fuchs

Intervju: Sepp Fuchs

Slavnog EFFA mastera Seppa Fuchsa smo upoznali na poslednjem mitingu, na Ribniku u maju ove godine. Bio je demonstrator i član komisije, koja je ocenjivala znanje i veštinu kandidata, koji su se prijavili za polaganje ispita, za EFFA basic instruktora.

Svi prisutni su uživali u njegovim zabacivanjima i lakoćom vladanja štapom i strunom, a posebno kada je strunu zabacivao bez upotrebe štapa! Gospodin Sepp Fuchs je dugo u ribolovu i mušičarenju. Zamolio sam ga za intervju, a ovde vam dajem izvode iz istog.

Predstavljanje čitaocima?

Sepp je rođen pre 60 godina u Austriji. Tamo je živeo do svoje 23 godine, kada se preselio u Holandiju (1970.) i nju smatra drugom domovinom. Tu se oženio i sa suprugom živi u mestu Spijkenisse, gde radi kao Menadžer projekata u konstrukcijama. Počeo je sam mušičariti, a prva znanja je stekao iz knjiga. Mušičarenjem se bavi bezmalo pedeset godina. Sada je master EFFA instruktor i ima svoju školu u Holandiji. Ostao je skroman i nesebično, na skupovima deli svoja iskustva u fly castingu, sa drugima. Kaže da je mušičarenje u Holandiji omiljeni sport – hobi, a da je takav trend u celoj Evropi.

Pribor i oprema koju koristite?

U svetu ima veliki broj firmi koje prave zaista dobar i kvalitetan pribor. Štapovi i role su pouzdani i jaki, a strune su tu da adekvatno omoguće pravilne i daleke izbačaje. Kvalitetan pribor zna pa pokrije neke nedostatke u tehnici fly castinga. Cene su pristupačne, pa je neminovno došlo do ekspanzije mušičarenja u celom svetu. Sada je na mušičarski pribor moguće uloviti skoro sve vrste riba, pa čak i neke morske. Nekada je to bilo nezamislivo. Uloviti ribu na mušičarski pribor za mene predstavlja veliko zadovoljstvo, a da pri tome riba ne mora biti velika. Radio sam, dugo vremena, za LOOP, a sada sam promoter za SAGE. Rado koristim štap od 8.6 ili 9 fita SAGE aftme 4 ili 5 sa plivajućom WF strunom.

Omiljeni tereni na kojima ribolovite? Što mislite o pokretu C&R?

Vrlo često idem u ribolov i kada imam vremena, a najomiljeniji deo mi je kraj dana, predveče. Omiljena mesta za mušičarenje su mi reke, jezera (Aljaska) i posebno more (Karipsko more). Mušičarenje na moru je posebni ugođaj. Veliki sam pristalica pokreta C&R. Volim pecanje sa obale, ali često uđem u vodu i lovim iz nje. Takođe na jezerima i moru volim loviti iz čamca. Najveća riba, do sada, mi je 78 funti (1 funta je 0.454 kg) težak losos King, ulovljen na Aljasci. Vode u BiH i Sloveniji mi se posebno sviđaju i volio bi, da mogu duže ostati, i na njima mušičariti

Omiljene muhe ili grupa muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Muhe pravim već trideset godina, sam. Prvo je to krenulo iz znatiželje, a sada rado sednem i napravim sebi seriju muha. To me odmara. Omiljene su mi suve muhe: Caddis i BWO. Obožavam loviti na suhu muhu. Lovim i na nimfe i strimer, ali prva ljubav su mu suhe muhe. Često nosim sa sobom fotoaparat i volim da pravim fotografije, a do sada sam svoje fotografije iz ribolova i priode izlagao u Americi i Holandiji, na izložbama. Imao sam uspeha i na tom polju, a fotografija me posebno interesuje, jer pored dokumenta, daje mi mogućnost umetničkog izražavanja.

Preporuka za mlade! O EFFA!

U Holandiji imam školu. Edukacija je „sveta dužnost“ onih koji nešto znaju, da prenesu drugome. Podučavam fly casting, već skoro 30 godina i imao sam velikog uspeha u tome. Moji učenici su masteri i basic EFFA instruktori. Volim da podučavam mlade, i da prenesem svoje znanje i umešnost. Imao sam učenika oba pola i skoro svih uzrasta, na šta sam posebno ponosan. Jedan sam od osnivača FFFE/EFFA. Za mene skoro da nema tajni u mušičarenju i kroz sve sam prošao, ali mu se uvek rado vraćam. Uvek sam spreman da pomognem. Rado se odazivam na EFFA skupove i uživam u prezentacijama. Specijalitet su mi zabacivanje strune samo, bez štapa i mašinice. Mislim da je ispit za EFFA basic instruktora dosta težak i da treba puno truda i znanja uložiti da bi se položio. Smatram da je na prostoru Balkana dosta dobrih mušičara. Ima ih i koji nisu zainteresovani za polaganje ispita. Tako je bilo sve dok, kako kaže: – Moj prijatelj Alex nije položio ispit i došao u EFFA. Sada je on promoter za taj deo Evrope. Očekujem da će sve više mušičara da se prijavljuje za ispit. Drago mi je da je EFFA instruktora iz sve većeg broja zemalja u Evropi. Srećan sam što se ideja EFFA širi. Taj svet ne smemo samo držati za sebe, trebamo zadovoljstvo deliti sa drugima.

Sepp, zahvaljujem se na datom intervjuu. Puno pozdrava od čitaoca i uredništva!

– Mušičarenje i casting su moj život, ali su mi sada unuci najvažnija stvar na svetu. Često sa njima boravim u prirodi, uz ugodno druženje. Nadam se da će oni jednog dana nastaviti, tamo gde sam ja “stao”. Veliko je zadovoljstvo otkriti, nekom dragom, svu lepotu mušičarenja. Ne prođe dan a da ne uzmem štap i ne zabacim strunu, bilo na livadi ili na pecanju. Imam obzira prema supruzi, pa to nije više tako često, kao pre, ali se stigne. Svaki dan treba raditi na sebi i popravljati tehniku.

Bilo mi je veliko zadovoljstvo razgovarati sa vama! Drago mi je da sam bio na Ribniku i opet ću doći. Pozdravljam sve vaše čitaoce i mušičare sa prostora ExYU.

Razgovor vodio urednik Ivan Korhner

Loading