Som pangasius – oprez!

Som pangasius – oprez!

1098534-47

Som pangasius – oprez!
Za soma pangasiusa ne mogu da utvrde čak ni da li je riba

Zbog glasina da je som pangasius radioaktivan i da u sebi sadrži pojedine teške metale, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) je još pre godinu dana radila kompletne analize, koje su pokazale da te vrste bojazni nema, kaže predsednik NOPS Goran Papović.

Analize su, kaže on, rađene i u Institutu „Vinča“ i dve nezavisne laboratorije.

Međutim, ono što je stvar za nutricioniste, jeste da kažu da li je on zapravo riba ili nije, jer njegove nutritivne vrednosti nisu poznate – kaže Papović za „24 sata“, istakavši da je pitanje za Veterinarsku inspekciju kada je poslednji put rađena kontrola ove ribe.

Goran Papović kaže da Srbija nema Nacionalni savet za bezbednost hrane koji bi se bavio procenama rizika kada je u pitanju neka namirnica, kao i da ne postoji obaveza da se svaki put kada ulazi u zemlju određena hrana i analizira.

– Ministarstvo poljoprivrede je svojevremeno donelo takvu odluku, tako da se mesečno uradi oko 100 analiza raznih proizvoda – kaže Papović.

Bura u javnosti u vezi sa ovom vrstom ribe poreklom iz Vijetnama podigla se pre nekoliko dana kada je na internetu osvanuo snimak na kome se vidi kako se pangasius gaji. Naime, portal „dietmindspirit.org“ upozorava da ova riba živi u reci Mekong, jednoj od najzagađenijih na planeti, da se hrani ostacima drugih riba (sušene pa mlevene kosti, glave, repovi…), da nije isključena mogućnost da je njihova hrana „filovana“ hormonima rasta jer rastu četiri puta brže od običnih somova. Ono što je čini povoljnom za kupce i u Srbiji, ali i u svetu jeste i cena, koja je i po nekoliko puta niža od ostale ribe.

Preuzeto: http://www.24sata.rs

Loading

2 Comments on “Som pangasius – oprez!

  1. Čitam gluposti na brojnim sajtovima o ovoj ribi a očigledno da je u pitanju neka kontra kampanja protiv ove ribe. Ptica svakako nije … Kad se već pominju razni razlozi koji govore o “nekvalitetu” ove ribe, pitam se da li se zna da je Dunav najzagađenija reka u Evropi da je prepuna radioaktivnih čestica, da je smuđ prepun crva koji su nastanjeni u njemu i parazitiraju pa se u jednoj ribi zvanoj smuđ od 300gr može naći i preko 100 komada crva koje sad preprodavci filetiraju i vade te crve da ne bi kupac video šta jede … da se ovakvi crvi nalaze i u somu pored i do sad poznatih raznih odvratnih stvari koje som pojede pa i deo ljudskog tela ponekad, da li se zna da ovih crva ima i u drugoj rečnoj ribi… i svi jedu a niko se ne žali. Očigledno je problem u ceni ribe pa je jeftina riba nepoželjna na tržištu. Lično radim filetiranje smuđa i čistim ga od crva za preprodaju, tako da ga ne bih jeo ni da je besplatno.

  2. Vidim komentare o ovoj ribi iz Vijetnama i ako je pola ovog tacno, jer vlasti hoce namjerno da uniste narod iz Srbije i BiH da se ne pregleda ova riba za konzumaciju. Ti ovlasteni i parali ljudi ovo ne jedu jer sluze za sjeme nacije, a narod posto je cijena pristupacna kupuje jer nemoze skuplju pa bar porjeklo bilo iz septicke rupe. Nema posla, nema biznisa zasto se ne gaje sarani i ostale ribe kod ovako nasih cisti voda i tu cijenu ne dizati u oblake. U trgovini je bolje kad kaplje nego curi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*