Sokotra

Sokotra

413005306546fa16e10c6d259834175_orig

Sokotra: Skriveni dragulj Indijskog okeana

Sokotra, neobično ostrvo koje pripada Jemenu, često se naziva i “Galapagosom Indijskog okeana” zbog raznovrsnih endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

Ovaj “izgubljeni” svet nalazi se oko 200 kilometara istočno od Somalije i 280 kilometara južno od Jemena i prepun je peščanih plaža, krečnjačkih pećina i visokih planina obraslih neobičnom vegetacijom.

Iako je svet već imao priliku da čuje za životinje i biljke sa Sokotre, njenih 40.000 stanovnika uglavnom su misterija.

Međutim, dokumentarac čiji je režiser i producent Karl Kardelus “Sokotra: Skrivena zemlja” (Socotra: The Hidden Land) trebalo bi da nam približi živote i običaje ostrvskog naroda koji se bori da očuva vekovima dugu tradiciju.

“Pre nekoliko godina ribari nikad nisu koristili novac. Oni su jednostavno delili ribu. Kapitalizam je dospeo na Sokotru i promenio njihovu kulturu neverovatno brzo”, objašnjava Kardelus.

Ovaj reditelj iz Barselone preporučuje ljudima da dobro istraže sve informacije o Sokotri, pre nego što je posete, kako bi vodili računa o islamskim običajima i tradicijama ostrvljana.

Iako je popularna destinacija za eko turiste i avanturiste, Sokotra nema turističku infrastrukturu, a ljudi uglavnom ne govore engleski.

Postoje samo osnovni uslovi za kampovanje i posetioci uglavnom spavaju pod vedrim nebom zahvaljujući toploj i suvoj klimi.

02-image002

Preuzeto: B92

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*