Slike ulova IC kamerom

Slike ulova IC kamerom

slika 22

Slike ulova IC kamerom
Termalna kamera (IC) u ribolovu

Snimke su napravljene infra crvenom kamerom, da digitalci imaju nesto slično, načuo sam, ali to je kod njih druge namjene, tako da ne vjerujem da bi bilo upotrebljivo. IC kamera košta poprilično, tako da ima sigurno i tu nešto, u čemu se razlikuje od onog u fotoaparatu, al’ ko zna…
IC spektar je viši po frekvenciji i nešto su drugačije leće koje su propusne za taj spektar. IC kamera radi isto jpg slike, ali je drugačije to tamo podešeno, jer softver sa svakim pikselom radi što želiš, dok kad importiraš neki jpg istih karakteristika, ne možeš ništa…

A za fotke… htio sam već neko vrijeme vidjeti što se događa s ribom kad se ulovi, otkači i pusti. Za slabu minutu površinska temperatura joj se digla za 2 °C, a tamo gdje je lovljena rukama veća je temperaturna razlika, pa se i riba bolje zagrijala (to se vidi poput otiska prsta na trećoj slici, dok je riba položena na travu i prilikom polaganja u vodu), a ruke su odmaknute.

Važno je da je snimanje rađeno kad je temperaturna razlika voda – zrak bila samo 10 °C, a preko ljetnih vrućina je i više. Razmišljao sam kako to ribe doživljavaju. Temperatura vode znatnije ne oscilira u kratkim vremenskim intervalima, tako da se može reći da je konstantna (osim velike spore rijeke i jezera), a ovo kad se riba izvadi iz vode, prvo ne može disati, a i taj temperaturni šok sigurno ima utjecaj. Kada je pustimo većinom bez brige otplivaju, tako da im to izgleda ne predstavlja neki problem.
Da bi bili vidljivi mora postojati temperaturna razlika. Što je ona veća, to je slika kolorističnija. Inače je sve jednobojno.
Ovaj puta sam bio sam, a lakše je kada imaš pomoćnika, jer se fokus namješta ručno, malo je nespretno sve za izvesti, a trebalo i podesiti i još neke parametre, pa bi točnost bila oko par desetinki °C. No temperaturne razlike su ok.

slika 1
Slika 1: Pastrva netom uzeta iz vode, otkačena i snimljena infra crvenom kamerom. Svaka nijansa boje odgovara određenoj temperaturi.
slika 2
Slika 2: Premještanje u pozu za slikanje, na tijelu se vidi žuta fleka, toplotni “otisak” palca prilikom otkačivanja.
slika 3
Slika 3: Riba položena na travu, vidljivi otisci šake na tijelu ribe.
slika 4
Slika 4: Stavljanje ribe u vodu, nakon slikanja.

Fotke su napravljene oko 9 navečer, temperatura zraka 25 °C, vode oko 12 °C. Skala temperatura prikazanih na slici data je desno od slike za svaku pojedinu. Temperature nisu točne u dlaku, jer to zahtjeva malo drugačiji pristup. To možda kojom drugom prilikom, ali odnosi među njima su ok.

Puštajte ribe u vodi, bez dodira rukama. Bistro!

Tekst i foto: Darko Gotal

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*