Skakavci i popci od balze

Skakavci i popci od balze

Skakavci i popci od balze

Nisam se mnogo razmišljao oko pravljenja i izrade ove imitacije, jer sam znao da klen, pastrmka i bucov obožavaju ove insekte.

Od početka leta pa do prvih snegova, skakavci i popci se sreću na livadama i poljima u velikom broju, i kao takvi predstavljaju dobar mamac ribama. Budući da se duže vreme igram BALZOM, pravim razne vrste tvrdokrilaca znao sam da će skakavac i popac biti dobitna kombinacija.

I bio sam u pravu! Kao i kod Bambula, skakavci i popci pri padu u vodu proizvode zvuk “plop“ koji isprovocira halapljive ribe, a ovde je taj zvuk i jači zato što su skakavci i popci veći insekti. U većini slučajeva su grabljivice kupile insekte posle nekog određenog vremena, a ne odmah pri padu skakavca ili popca u vodu.

Telo ovih mojih mušica je od balze, laganog drveta koje se koristi u modelarstvu i pri izradi plovaka i varalica. Veoma je plovno. Telo insekta (balzu) pričvršćujem na visoko kvalitetne udice Japanskih proizvođača. Udica mora da bude najbolja! Tehnološki proces zaštite balze radim isto kao i kolege varaličari. Tim višeslojnim premazivanjem balzu (mekano i lagano drvo) pretvaram u „kamen“. Imitacije su dugotrajne. Noge skakavca su od policelona koji je umakan u silikon da bi dobili bolju elastičnost, i da se smanji mogućnost otkidanja istih.

Imitacije skakavaca od balze

Na kraju dodam malo čarolije i mušica je spremna. Skakavce izrađujem u više boja (zelena, braon/oranž, …), a popce u crnoj tako da što vernije imitiraju insekte koji se javljaju u prirodi.

Imitacije popaca od balze
Izvod iz kataloga – stranica sa skakvcima i popcima

Posle s tim imitacijama i mahačem sledi izlazak na vodu. Vežemo imitaciju na tipet 0.14 ili 0.16mm, šunjanje do dobre pozicije, zabačaj – koji nikako ne treba da bude lagan, već da mušica pljusne na površinu vode, udarac „BUM“ i uzimanje od strane ribe, kontra i uživanje kod zamaranja može da počne.

S POŠTOVANJEM

Miloš Vasiljević
Mušice od Balze

Loading

3 Comments on “Skakavci i popci od balze

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*