Skadarsko jezero – CG

Skadarsko jezero – CG

Montenegro Adventures 2006 - CSTI

Nacionalni park Skadarsko jezero

Površinom koja, zavisno od vodostaja, varira od 370 do 530 kilometara kvadratnih, Skadarsko jezero najveća je slatkovodna površina na Balkanu. Zbog geografskog položaja i odlika submediteranske klime, zimi je jedno od najznačajnijih boravišta ptica močvarica u Evropi.

Na jezeru boravi oko 280 vrsta ptica, a rijedak primjerak kudravog pelikana zaštitni je znak Nacionalnog parka.

Kroz istoriju ovaj je prostor bio stjecište raznih civilizacija koje su ostavile snažan pečat u bogatom kulturno-istorijskom nasleđu skadarskog basena. Na ostrvima Skadarskog jezera nalazi se veliki broj srednjovjekovnih utvrđenja, crkava i manastira. Najstariji ostrvski manastir – Starčevo, osnovao je u XIV vijeku isposnik starac Makarije, po kome je ostrvo kasnije nazvano Starčeva gorica.

921998 920929 Skadarsko Jezero.659172 Skadar lake 1 skadarsko7.673973

Na obali jezera su i dva gradića – stara urbana jezgra, specifične arhitekture, mjesta od velikog značaja za razvoj crnogorske države: Virpazar i Rijeka Crnojevića. Oba naselja danas su prepoznatljiva i po restoranima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti. Južno zaleđe jezera (Crmnica) poznato je po najboljem vinu u Crnoj Gori, koje će u kombinaciji sa dimljenim jezerskim šaranom zadovoljiti i najizbirljivije ljubitelje dobre hrane i “kapljice”.

izlet-1 Skadarsko jezero.1091652

Jezero ima i niz izvanrednih plaža, među kojima se izdvajaju one u selu Murići, ne manje atraktivne od primorskih plaža.

Skadarsko jezero_0 921998 920929 Karuc Skadarsko Jezero.791759

Preuzeto sa: http://www.montenegro.travel/me/montenegro-top-10

Uredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*