Sinkline mušičarenje

Sinkline mušičarenje
Igor Soldo sa pollackom od 5,6kg
Igor Soldo sa pollackom od 5,6kg

Sinkline mušičarenje u Norveškom moru

Sinkline mušičarenje u moru, nije najpopularnije u Norveškoj. Mnogo mušičara misle da većine riba koje se hvataju ovom metodom nisu vrijedne vremena i opreme. Što se mene tiče to je odlično, više ribe za mene. Na žalost oni nikada neće osjetiti borbu velikog pollacka dok trga strunu sa mašinice ili kada cod svojom težinom udara na dnu.

Iako ovaj tip pecanja nikada ne može zamijeniti lov pastrmke sa suhom mušicom ili lov morske pastrmke i lososa u rijeci, ipak ima neki šarm koji me privlači.

Sve što ovdje čitate su moja iskustva i iskusva mojih flyfishing drugara koji samnom mušičare. Naravno, ima mnogo osoba koje su mi dale inspiraciju za ovaj tip mušičarenja.

Koje ribe su aktuelne?

Kada koristim sinklines lovim tri vrste riba, to su Cod (Gadus morhua), Pollack (Pollachius pollachius) i Saithe/coalfish (Pollachius virens). Uz ove tri, je još skuša, jedna od njih koje daju dobru borbu kada se koristi pravilna oprema. Čak je moguće loviti morsku pastrmku sa sinklines, ako je čovjek na pravom mijestu.

Saithe 1kg
Saithe 1kg
Cod od 4kg
Cod od 4kg
Pollack 7kg
Pollack 7kg

Mjesta i tereni gdje je dobro koristiti sinklines

Kada tražim terene gdje bih volio da probam pecati sa sinklines, prvo idem na Google Earth, ili slične stranice, da vidim kako izgleda obala. Ako ne može da se zabaci onda nije fora. Kada nađem mjesto koje dobro izgleda, onda pogledam isto mjesto na dubinskoj karti da vidim kakva je dubina. Oko 10 – 20 m je dovoljno. Ponekad je uspješno pecati gdje je veća dubina, jer nekada se ribe nalaze iznad dna i blizu površine, ako nešto love.

Dobar teren
Dobar teren

Najvažnija stvar, što se tiče mjesta i terena je kako izgleda dno. Ne treba biti ravno i sami pijesak. Treba da bude trave, kamenja i mjesta gdje se male i velike ribe mogu sakriti.  Mjesta gdje se dno naglo spušta ili diže su dobra. Na ovakvim mjestima, kao na slici, ima struje, nešto što je isto važna stvar za dobar ulov, po mom mišljenju. Često smo moji drugovi i ja mahali i mahali dok nema struje i bili bez ulova, a čim struja dođe imali smo odličan flyfishing na istim mjestima.

Oprema

Što se tiče štapova sve od #5 – 10 je fino. Ja koristim samo fast action štapove, jer sinklines su teški. Za ribe do 3 – 4kg pašu štapovi klase #5 – 6, a štapovi klase #7 – 10 za sve preko. Veoma važno je da štap ima jaka ”leđa”, jer ove ribe hoće na dno čim se zakače. Treba vam štap sa kojim se može riba silom vući prema gore. Dosta smo riba izgubili kad su se ribe dosegle dno i leader otkinuli na kamenje. Moj drug BT je izgubio ogromnu ribu, jer štap #7 nije mogao da podnese njenu snagu.

Mašinice treba da budu otporne na slanu vodu i da imaju odličnu kočnicu. Treba da imaju kapacitet za minimum 100 yards (30lbs) backinga.

Strune moraju biti low memory. Strune sink #5 – 7 i 200 – 300 grains su dobre za velike dubine. Važno je što brže stići na dubinu na kojoj hoćete da pecate. Teeny T-200, Scientific Anglers Wet Cell, Airflo 40+ su strune koje sam probao i volim da koristim.

Dođosmo do leadera. Ja ne koristim nikakav taper. Samo komad od jedno 1,5 – 2m najlona 0,30 – 0,45mm, sve zavisi od klase štapa. Njega svežem u loop koji je na struni. Što manje čvorova to bolje. To je jeftino, jer koristim obični silk, a ne tippet materijale, samo da je jako. Ovo mi daje mogućnost da jako pritisnem ribu da se ne zabije u travu i kamenje. Upozoreni ste, kada se koristi nešto tako jako, mora čovjek biti pažljiv da se udica ne zakači za dno. Lako može pući struna. Desilo se mom drugaru.

Mušice

Ja mušice dijelim u dvije veličine; mala riba i velika riba. Za manje ribe najbolje su mušice na strimer udici veličine 6 – 8 sa sjajnim materijalima Angel Hair, Marabou i dabing, Ice Dub ili SLF Saltwater. Bijele boje meni daju najbolji rezultat.

Za velike ribe koristim udice u veličini 1/0 do 2/0 kao Mustad Signature Tarpon i Big Game Light. Veoma je važno da su udice jake i stainless steel. Dumbell oči su isto veoma važne, jer osim svoje težine, koja pomaže da mušica stigne brže na dubinu, daju mušici ”jiggy” pokret u vodi, koji bolje privlači ribu. Materijali Zonker, Angel Hair, Mirage Flash, Slinky Fibre, Lite Brite koristim najviše. Boje narandžasta, crvena, bijela, plava, zelena i crna su dosad davale najbolje rezultate.

malena 3
Moji bunnys
BTs Specials 1
BTs Specials
soldo strimer 1
soldo strimer 1
soldo strimer 2
soldo strimer 2
soldo strimer 3
soldo strimer 3

Ovako moji drugari i ja pecamo sa sinklines. Doduše kao i ostalim vrstama mušičarenja nešto novo se nauči svaki put, kada se izađe na vodu. Bistro!

Pisac Soldo sa Codom od 6kg
Pisac Soldo sa Codom od 6kg
BT sa pollackom od 7,5kg
BT sa pollackom od 7,5kg

 

Igor Soldo, Norveška

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*