Silver greyling – Polar star

Silver greyling – Polar star

prva-tri

Održan međunarodni turnir u mušičarenju na Bukovici i Crnom jezeru

Aleksandar Vemić, član FFK „Budućnost“ iz Podgorice, pobjednik je prvog međunarodnog mušičarskog (fly fishing) turnira „Silver greyling-Polar star“. Takmičenje je održano u subotu i nedjelju (29. i 30. juna 2013.) u opštinama Šavnik i Žabljak –  na rijeci Bukovici i Crnom jezeru, u okviru Nacionalnog parka „Durmitor“.

Vemić je u ukupnom plasmanu bio najbolji, a ulovio je i najvećeg lipljena (31,7cm), plemenitu ribu koja je zaštitni znak turnira. Drugo mjesto pripalo je Đorđu Anđelkoviću iz Srbije, dok je trećeplasirani bio Ivica Rajković iz Kolašina. Sportska manifestacija, koja se temelji na pravilima FIPS Mouche (Svjetske federacije za mušičarenje), okupila je 25 takmičara iz pet država. Na turniru su učestvovali mušičari iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Engleske i Švedske.

Pored takmičenja u ribolovu, turnir je imao i teorijski sadržaj – seminar u fly casting-u, kao i nadmetanje u mušičarskim zabačajima u metu i udalj. U zabacivanju u metu najbolji je bio Radule Mićović iz Berana, drugo mjesto pripalo je Ivanu Dašiću, članu Budućnosti, dok je Ivica Rajković i u ovom segmentu bio treći (on je osvojio treće mjesto u ribolovu). U Disciplini najduži zabačaj, Ivan Dašić, kontra vjetra bacio je 27,75 metara.

Organizatori turnira su bili FFK „Budućnost“ iz Podgorice i SRK „Komarnica“ iz Šavnika. Tehničku podršku dali su Nacionalni parkovi i Savez sportsko-ribolovnih organizacija Crne Gore. Pokrovitelj turnira je hotel „Polar star“. Organizacija je posebnu zahvalnicu dodijelila agenciji za promet nekretnina Montegro prospekt, za izuzetan doprinos razvoju mušičarskog sporta u Crnoj Gori, kao i pomoć u organizaciji takmičenja.

Učesnici turnira, čiji naziv „silver greyling“ u prevodu znači srebrni lipljen, imali su priliku da pecaju na desnoj obali velikog Crnoj jezera i na rijeci Bukovici koja je, inače, pod apsolutnim zabranom.

Vrijeme nije bilo naklonjeno učesnicima, ali je, i pored kiše i grmljavine, riba ipak grizla.

I. P.
Sa: Pobjeda.me

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*