Severni pol se otopio

Severni pol se otopio

129653225151f1314664197523770330_orig

Severni pol se otopio

Ako pogledate sliku dole i pomislite da ove fotografije Severnog pola više liče na slike nekog jezera nego na snegom i ledom pokriven teren – onda je to verovatno zvog toga što se Severni pol zaista istopio.

Mada, sve ovo nije toliko dramatično, kao što na prvi pogled izgleda ili zvuči. Tokom aprila na Arktik je pao deveti najveći sneg u istoriji, a snežni pokrivač je bio tog obima da su mnogi bili šokirani. Ali, tokom maja, temperatura se povećala i skoro polovina snega se istopila.

Severni-pol

Tokom jula temperatura je nastavila da raste – i to više nego što je bilo očekivano: 1-3°C više. Ove fotografije, preuzete sa Opservatorije koja prati promenu klime na Severnom polu, pokazuju kako se sneg topi i povlači i to u periodu od 30. juna do 25. jula.

Bitno je istaći da ovo nije prvi put da se „pojavilo“ jezero na Severnom polu, a nije čak ni najgori slučaj ove vrste. Takođe, jezero se ne proteže preko cele ledene kore, već samo na jednom mestu, a ne bi trebalo ni da se izvlače neki generalni zaključci o promeni klime.

 k-bigpic

Ali, zato svi možemo da se zapitamo kuda ide naša planeta i šta nas očekuje za koju godinu.

 

Preuzeto: http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/severni-pol-se-otopio

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*