Šešir kod mušičarenja

Šešir kod mušičarenja

6a00d8341c630a53ef014e889d6cd8970d-800wi

Šešir kod mušičarenja

Šešir pripada odevnim predmetima, a stavlja se na glavu. Izrađuje se od različitih materijala, različitih dezena i oblika. Sastoji se od “glave” u obliku kupole sa užim ili širim zavrnutim krilima koja predstavljaju obod. Nekada je bio obavezan deo odeće muškarca i žene.

Izrađuje se od različitih materijala biljnih vlakana, slame, dabrove ili zečije dlake, svile, vune, kože, platna, baršuna, a u novije vreme i od sintetike.

labobo web
Može imati rupice za ventilaciju, kako se kosa i koža glave ne bi uparila. Koristi se još iz vremena praistorije, najviše kao zaštita od vrućine i kiše pri radu na otvorenom prostoru, ali ima i estetsku ili higijensku ulogu.

IMG_0850 Titleist Tilley-Cotton-Duck-Hat-T3-Khaki Snowbee Wide Brim Ranger Hat Simms Solar Sombrero Hat Orvis Packable Felt Hat mid_5100_watershiphat  dan_and_nancy cape_flattery_waxed_all 2014-New-Fashion-Outdoor-Fishing-font-b-Hat-b-font-Mosquito-Cap-font-b-Wide-b 1416_MOSS_LG 411n-xH8R+L._SX270_ 41ZGgMsdDZL._AA300_ 41Ul5lgoguL._SY300_ 41q3kI7uWiL $T2eC16R,!y0E9s2S6cvTBRiuzljrf!~~60_35

Šešir kao deo opreme mušičara
Mi mušičari šešir nosimo iz praktičnih razloga kao zaštitu od sunca i vetra, a dobro dođe i kada pada kiša. Postoje šeširi na koji se mogu dodati delovi platna kao dodatna zaštita za vrat i ramena. Neki šeširi maju pantljiku za vezivanje ispod brade (da ga vetar ne odnese). Postoje šeširi sa mrežom kao zaštita od insekata.

Mušičari koji lošije vide postavljaju na obod šešira pomagalo – Hat eyes

visor-magnifiers-fly-fishing-best-hat web

Na njegov obod ili traku oko kupole, neki mušičari kače mušice i strimere.

fishing_hat

Mnogo mojih prijatelja mušičara obožava nositi šešir na glavi tokom mušičarenja. Ja sam više za kačket, jer mi je praktičniji!

Jedan od njih je i reprezentativac Slobodan Bobo Ivanović – LaBobo iz Novog Sada.

labobo web labobo web5 labobo web1 labobo web4 labobo web3 labobo web2

Ponekad ga i urednik ponese.

urednik sa sesirom

Priredio IK/OnlineMušičar

Dodatak: Šeširi još nekih poznatih mušičara

Boškov šešir s muhama na perju sove ušare
Boško Klarić šešir na ruzmarinu – poznati mušičar iz Hrvatske
Oliver Edwards šešir ili kapa je bio sa puno imitacija na njemu
Bred Pit u filmu “Reka uspomena”

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*