Serendipity

Serendipity

Serendipity 6SBS: Serendipity

Oduvek smo u našim proverama veštačkih mušica, najviše pažnje posvećivali imitacijama koje su svojom sugestivnošću mogle imitirati više porodica jednog reda insekata. Kada su bile toliko univerzalne da pokriju čak i insekte različitih redova onda je to bilo potpuno po našem ukusu.

Univerzalnost koja se može porediti sa jednobojnim flymps i soft hackle mušicama nema baš mnogo imitacija.

Ova, čiju izradu i korišćenje želimo da opišemo, se odlično pokazala čak u nekoliko potpuno različitih situacija. Njen veoma skroman izgled upućuje opet na razmišljanje da je dobro odabran položaj na ili u vodi presudniji od detalja neke imitacije koji opisuju precizniji izgled. Kako inače objasniti da veštačka mušica poput Serendepity izazove na ugriz različite vrste riba koje se hrane dvokrilcima, jednodnevkama pa čak i tularašima. Sam izgled ove imitacije upućuje na zaključak da je ona nešto izmedju nimfe i plivajuće mušice. Dublje potopljena, sa crvenom, maslinastom ili smeđom bojom tela, na udici potrebne veličine imitiraće sve pomenute insekte. Sa mašćenjem malenih krilaca zadržaće se pod samom površinom. Šta ćemo od ove dve taktike odabrati zavisi od znakova koje nam pastrmke, lipljeni, crvenperke ili klenovi budu poslali.

Sledeća važna karakteristika ove mušice je njena izvanredna čvrstina i otpornost na ugrize zubatih riba. Ukoliko Serendepity vežete po svim pravilima izdržaće mnogo ulova. To možda zvuči malo nesportski u eri veće zaštite reka i riba. Međutim, ako uzmemo samo situaciju da ste na nekoj bogatoj vodi ili reviru gde u jednom danu imate i po nekoliko desetina jakih ulova, verovatno ćete poželeti da na predvezu imate i nešto što će vam omogućiti da ih upecate nekoliko za redom, a da posle svake ne brišete ruke, otvarate džepove, vezujete, vadite i vraćate kutije i maziva. Ono što najviše definiše naš sportski odnos je šta sa plenom radimo nakon kačenja i izvlačenja iz vode, a ne koliko ćemo puta to ponoviti.

Naravno, na vodi se moraju desiti situacije koja će vam omogućiti da koristite Serendipity. Hranjenje riba pod samom površinom, kada tek uzburkaju ili malo “podignu vodu”, je najbolji trenutak. Za dvokrilce imajte uz sebe ovu mušicu vezanu tanano u crnoj i zelenoj boji, za jednodnevke će maslinasta rešavati sve probleme Baetida, Ephemerella (Seratella), a za tularaše udica #12 i malo punije telo u sivoj, zelenoj i smeđenarandžastoj boji. Sigurno da sve ove situacije imaju svoje efikasne imitacije, ali retko koja od njih može biti upotrebljena u sve tri navedene. Da li ćete se odlučiti za Serendepity univerzalnost zbog provere ili jednostvano pecanja po vašoj volji, pokazaće vreme koje joj posvetite na kraju svog predveza. Eksperimentisanje je veoma važan aspekt mušičarenja i da ga nije bilo ovakav rastući broj kombinacija ideja nikada ne bi bio ostvaren. Za korišćenje ove imitacije u dubini neophodno je koristiti je u tandemu sa nekom drugom težom imitacijom ili, tamo gde to propisi dozvoljavaju, jednostavno otežati predvez ispred imitacija, a još bolje dodati dvadesetak cm veoma tankog najlona, vezati ga za luk udice i fiksirati na njemu otežanje.

F Serendipity web
F Serendipity
Hares Shoe Serendipity web
Hare's Shoe Serendipity
Paraloop Serendipity web
Paraloop Serendipity

 

Pošto je Serendipity stvorena za reke sporog toka na istim će biti najbolje i koristiti ih. Dug i tanak vrh predveza je bitna pretpostavka uspeha i kod hladnovodnog i kod toplovodnog mušičarenja. Na tekućim vodama stvar je jednostavna jer ćete imitaciju prepustiti vodenoj struji, dok bi na bistrim stajaćim vodama bilo poželjno vezati oskudnija krila, baciti je i posmatrati tonjenje, a zatim povlačenje i izvlačenje do površine.

Vezivanje

Proces vezivanja veoma je jednostvan, a par reči dodaćemo samo o materijalu i eventualnim varijacijama. Telo ove mušice izrađeno je od sintetičkih niti upredenih do granice kidanja u tanak kanapčić koji se namotava na telo udice i osnovnim koncem prihvata kod glave. Nakon toga rebra od žice se smeštaju u prostor između dva namotaja konca. Krila su snopić dlake jelena, elka ili srne vezan i kratko ošišan u formu pupoljaka krila i male madlerske glavice. Sintetika koja se savetuje jesu antron, Z-lon, polipropilen. Mi vam predlažemo samo ovaj zadnji, jer svi predloženi gube svoja tajna svojstva kad ih upredete u nit. Izuzetak je možda antron koji nakon nekoliko ugriza može da ispusti po neku nit van tela i opasno zasvetluca. Eto ideje za još neku varijaciju pročetkane Serentipity, a mi ćemo se zadržati na policelonu kao jeftinom, čvrstom i efikasnom materijalu. Jedan metar sintetičkog konopa koje možete naći na svakom buvljaku ili u prodavnicama poljoprivredne opreme daće materijal za celu sekciju mušičara i ne samo motanje mušica iz naše današnje teme.

Izbor udice i materijala za krila takođe mnogo može odrediti namenu ove imitacije uz svo poštovanje njene osnovne ideje. Pa tako, ako je vežete na nekom scud modelu veličine 16 možete očekivati uspeh prilikom rojenja malih dvokrilaca, dok će izduženiji “natural bend” modeli biti prihvatljiviji za rojenje jednodnevki. Ako želite veću plovnost, krila možete vezati od pera petla u paraloop stilu, “F” stilom od cdc pera ili jednostavno od najfinijih dlaka sa stope divljeg zeca.

Serendipity 1

Serendipity 2

Serendipity 3

Serendipity 4

Serendipity 5

Serendipity 6

 

Goran Grubić i Aleksandar Panić, decembar 2009.
www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*