Šenilski crv – Mop fly

Šenilski crv – Mop fly

Šenilski crv – Mop fly

Prvi put mi ga je pokazao i napravio Blažo Banjac kada sam bio na Ribniku u novembru prošle godine (pre dva meseca). Voda jaka i ogromna. Otišao sam ga pozdraviti u njegovu radnju „Tea“ u kojoj pravi i pšrodaje imitacije, a nalazi se pored Alasa.

On mi reče: – Ako budeš htio loviti po ovako jakoj vodi, evo ti imitacija na koju su Česi lovili sve ove velike potočare oko mosta na Ribniku tokom kasnog leta i s početka jeseni. Zabaci je uzvodno popreko na tok i kada potone povedi je!

Blažo Banjac u svojoj radnji
“Praško” od kojeg mi je Blažo napravio muhe
“Praško” od kojeg mi je Blažo napravio muhe iznesen van da se vide boje

Dade mi dve imitacije koje je napravio od š(č)enila koje je odsekao s „praška“ koji je bio na teleskopskoj dršci. Boja zelena šartre. Bio sam veoma iznenađen. Uradio ih je na zlatnoj krivoj #6 kraćeg vrata s tungsten glavom i malo fleš dabinga.

Nisam mogao da verujem šta mi je Blažo dao. On koji tako dobro vezuje lovne imitacije za ribničke lipljane i potočare. Tu je bio i Jota – čuvar i potvrdi njegovu priču. Odoh do vode ispod mosta prekoputa „Aqua“ restorana da ih probam, ali je voda bila toliko jaka da nisam uspeo da ih spustim do dna. Verovatno bi po manjoj vodi bolje radila!

Stavio sam ih na sušač i ostavio na prsluku. Kada sam stigao u Novi Sad proverih sutradan s Jovanom šta je to i nađemo na netu da ima puno sličnih imitacija i da se zovu Mop fly (šenilski crv – moj slobodni prevod).

Nađoh na netu i malo teksta o njima. Pastrmke vole ovaj ogromni šenilski crv više od većine stvari koje im možete zabaciti kada su u pitanju imitacije. Materijal (Microfiber Chenille Mop) – šenil iz „Praška“ nudi odličnu pokretljivost i živahne boje (zelena šartre, roze, oranž, crvena, plava, siva, krem, …). Zabacite ih u čistu ili visoku, mutnu vodu i sačekajte da potone. Nećete verovati u to kako lepo love.

Recept za izradu je kombinovan sa konusom od mesinga ili još bolje tungstena (zlatna ili neka druga drečava boja) i teškom i jakom udicom veličine #6 ili #8, tako da potone kao kamen. Malo flash dabinga u kontrasnoj ili crnoj boji i imitacija je gotova. Lako se pravi.
Vodite je kao nimfu ili strimer i iznenadićete se kao dobro love.

Potreban materijal za izradu Mop fly

Jedva čekam početak sezone pa da probam prevariti neku potočaru. U međuvremenu sam nakupovao tih alatki za brisanje prašine u raznim bojama i polako pravim mopove.

Alatke za brisanje, otirači ili navlake za njih se mogu naći kod kineza ili u prodavnicama kućnih potrepština kao krpe, rukavice za brisanje prašine ili podova te kao „praško“ na teleskopskoj dršci. Cene su od 1-2 eura i više po komadu (boji). Iz jedne možete napraviti preko 100-nu šenilskih crva (Mop fly).

Alatke za brisanje i navlake

Ima ih uzeti i u online prodavnicama materijala za fly tying već sortirani i isečeni, te složeni po bojama u posebne kesice po 20-30-50 komada. Tu su daleko skuplje, ali je veći izbor boja!

Postoje razne varijante imitacija na bazi Mop fly (o tome u nekom drugom tekstu)

Bistro i nemojte se smejati, nego napravite u nekoliko varijanti i probajte!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*