Sedmi kontinent od Smeća

Sedmi kontinent od Smeća

kontinent smeca web3

Sedmi kontinent od Smeća
Na Zemlji polako niče SEDMI KONTINENT koji će nam doći glave

Kontinent smeća, pedeset puta veći od Srbije, preti životu na Zemlji – upozoravaju ekolozi. Milion i po životinja godišnje umire od plastičnog otpada u okeanima i taj problem se pogoršava. Svake godine plastika ubije 1,5 miliona ptica, riba, kitova, kornjača, …
Nedavna istraživanja izazavala su pravu uzbunu, upozorivši na opasnost od smeća nazvanu „sedmi kontinent“. Radi se o „ostrvima“ plastičnog otpada u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu. U severnom Pacifiku 30 odsto riba progutalo je plastiku. U tom okeanu nalazi se do sada najveće „ostrvo“ otpada.

kontinent smeca web5

Prvi put je primećeno 1997. između obala Kalifornije i Havaja. Od tada se utrostručio i danas je sedam puta veće od Francuske, a čak pedeset puta od Srbije. Još od 2011. Udruženje za zaštitu kitova i delfina upozorava da plastični otpad predstavlja smrtnu opasnost za te životinje.

kontinent smeca web2

Od 2012. prestižni časopis „Biološka pisma“ slojeve plastičnog otpada naziva „smrtnosnom supom“, koja se, ponekad, može naći i na dubini do 1.500 metara. Ta „ostrva“ platičnog smeća nose morske struje i ona su ponekad blokirana u virovima okeana, bez mogućnosti biorazgrađivanja.

kontinent smeca web4

Npr. flaša se neće razgraditi pod dejstavom bakterija, jer gljivice ne deluju na plastiku. Stručnjaci objašnjavaju da je 80 odsto plastike koja sačinjava taj otpad od polietilena – jednostavnog i jeftinog polimera poznatog po visokoj otpornosti.

kontinent smeca web1

Srna

Loading

0 Comments on “Sedmi kontinent od Smeća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*