SCIERRA CTC rola

SCIERRA CTC rola
Scierra CTC rola za mušičarenje

Scierra CTC rola za mušičarenjeSCIERRA CTC rola za mušičarenje

Kada pogledamo razvoja rola za mušičarenje posljednjih godina, ne može nam promaći to da trend ide u smjeru proizvodnje rola sa velikom i širokom špulom. Scierra CTC je isto jedna od tih i sigurno spada u višu ligu rola za mušičarenje.

Postojeći modeli

Moomentalno se u prodaji  nalaze sljedeći modeli od Scierra CTC Fly reel:

Klasa šnjure

Kapcitet(šnjura + backing)

Težina role[g]

#3/4

WF4F + 80 yards* 20 lbs**

116

#5/6

WF6F + 120 yards 20 lbs

133

#7/9

WF8F + 130 yards 20 lbs

220

#8/10

WF9F + 200 yards 30 lbs

225

#9/11

WF10F + 200 yards 30 lbs

230

*1Yard = 91.44 cm
**lbs = 453.6g (u ovom slučaju jedinica za jačinu backing-a)

Pošto ide proljeće, pa i samim time dolazi vrijeme lova na pastrvu, strimeri su neizbježni mamci za lov na tog salmonida. To je i razlog zbog kojeg vam i predstavljam model Scierra CTC 79, tj rola koja je koncipirana za klasu šnjure #8 .

Tehnički podaci

Nova CTC rola urađena je na CNC-mašini iz jednog bloka ultra laganog aluminija koji se inače koristi u avio industriji. CTC je modernog dizajna sa perforiranom prednjom i zadnjom stranom i tkzv. “otvorenog” izgleda, smanjujući time težinu role.

Ovaj model je samo 220g težak.

Točak je opremljen sa veoma osjetljivom disk kočnicom koja sa može odvrnuti praktično do nule pri čemu nema otpora, pa se ta rola u manjoj klasi može koristiti za veoma tanke predeveze. Kočnica se može naravno zavrnuti i do kraja, pa može bogami uštopati i one velike ribe. Rađena je u “gunsmoke” farbi (boja puščane cijevi). Rola se može koristiti kako u slatkovodnom tako i u morskom ribolovu bez bojazni da bi je hrđa mogla napasti, jer je zaštita protiv hrđe urađena na najvišem nivou.

Rola dolazi u kartonskoj kutiji i neoprenskoj futroli.

Opis i praktični test

Kako već napisano rola je veoma lijepog dizajna i moze se koristiti u lovu bilo koje ribe, od pastrve i mladice na nasim vodama do Bone-Fish-a u slanim vodama. Pošto su i prednja i zadnja strana role rupičasti ona je veoma lagana, ali to nije jedina svrha već kroz to dobijamo i to da se šnjura na spuli može dodatno zračiti i sušiti. Ručica za okretanje role je urađena od plemenitog drveta i idealno lezi izmedju prsta. Svi bridovi su zaobljeni i površina role je besprijekorno urađena. Razmak izmedju spule i kućista je veoma mali tako da teško predvez ili šnjura mogu upasti u kućiste i tamo se zamrsiti kako to poznajemo kod jeftinijih modela.

Rola je praktički nečujna prilikoma namotavanja i okreće se veoma lagano.

Promjena špule je gotova u sekundi kroz odvrtanje šarafa koji sjedi u sredini role, a isto tako namještanje role sa ljevaka na dešnjaka je jednostavo i obe procedure kao i tenički crtež čitave role su prikazani u dodatno uputstvu koje dolazi sa rolom.

Prilikom testiranja koristio sam rolu sa plivajućom snjurom WF8F Wonderline Orvis i 100m 30lb backing-a.

Rola je se veoma dobro ponašala pa čak i poslije bacanja u vodu je radila besprijekorno. Na ovom mjestu moram i to napomenuti da su kočnica i lageri učahureni u kućistu i veoma dobro dihtovani i samim tim veoma otporni na vanjske utjecaje. Kad se kočnica zategne do kraja prilikom vučenja šnjure rukom bojao sam da ne bi pukla šnjura, jer kočnica nije popuštala.

 Zaključak

Veoma dobra i moderna rola koja me oduševila kako njezinom kočnicom i necujnim radom tako i činjenicom da i poslije ronjenja u vodi i dalje besprijekorno radi. Velika špula omogućuje puno brže namotaje i šnjura se zasigurno manje suče nego na špulama malih rola.

Možda jedini malko je cijena koja momentalo leži oko ca. 300$, što je za naše uvijete dosta novaca, ali ona je sigurno opravdana s obzirom na kvalitetu i užitke koje će pružati budućem vlasniku.

Informacije na : www.scierra.com, koje sam i sàm koristio kao izvor informacija, te sam koristio šemu koju koristi na www.fliegenfischer-forum.de/ za opis rola.

Tomislav Rebac

Loading