SBS: Tvrdokrilci

SBS: Tvrdokrilci

Spadaju u grupu kopnenih insekata. Njihovo prirodno okruženje je: trava, rastinje, priobalno žbunje i slično. U takvim okolnostima vrlo lako dospevaju na vodu što zbog vetra, što zbog nesmotrenog spuštanja na vodenu površinu gde nesumnjivo predstavljaju ukusan zalogaj raznih vrsta riba. Kao takvi postaju vrlo interesantni nama – mušičarima.

Ovim tekstom približiću vam imitacije tvrdokrilaca kojima uspešno mušičarim kako na rekama tako i na stajaćim vodama. Predstavljene imitacije prvenstveno su namenjene lovu klena. Neke od imitacija su realne, a neke spadaju u grupu „fantastičnih“ imitacija, zapravo nemaju predstavnika u prirodi.

Počećemo slikovitim prikazom mušice koja mi je prošle sezone donela dosta ulova, a prikazaću i ostale proverene tvrdokrilce iz kutije.

Proces vezivanja.

1. Počinjemo namotavanjem osnovnog konca na udicu, zatim pričvrstimo parče crnog policelona kod luka udice, što ćemo kasnije iskoristiti za formiranje leđa mušice.

2. Formiramo telo od mekog svetlo žutog rayan dabinga.

3. U produžetku nastavljamo sa paunovim ispercima, koje porebrimo tankim crnim osnovnim koncem.

4. Nakon završetka tih radnji, formiramo leđa mušici, tako što policelon prebacujemo preko tela i pričvrstimo u predelu toraksa.

5. Zatim pričvrstimo pero is sedla – grizli boje i ubacimo malo dabinga u toraks, boje vina (može i paun ili malo ice dubinga)

6. Nakon namotavanja noga, formiramo glavu i radimo završni čvor.

Ova mušica se jako dobro pokazala u lovu klena, kada joj je glava crvena. Shodno tome crvenim osnovnim koncem pređemo preko glave u tankom sloju i radimo još jedan završni čvor, lakiramo glavu i mušica je gotova.

Najbolje lovi kada su imitacije na udicama veličine: 12 – 14.

Materijal potreban za vezivanje:

 Udica:Gamakatsu F11-2SH #12

 Osnovni konac: Crni i crveni.

 Leđa: Parče crnog policelona.

 Telo: Svetlo žuti dabing (mekši) i paunovi isperci.

 Noge: Grizli (sedlo)

 Opršje: Dabing u boji vina (mekši).

Klenova buba
Balidžafly
Razbojnik
Veštica

Uživajte na vodi. Pozdrav

Autor: Marko Mašić – Vranje

Ovako izgleda prelom strana u Mušičaru broj 15.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*