SBS: Sparkle Spider

SBS: Sparkle Spider

Sparkle spider 9

SBS: Sparkle Spider

Među najuniverzalnije i najtrajnije, a po vezačkim zahtevima sasvim skromne mušičarske tvorevine, spadaju mekonoge mušice – spajderi (Spiders). Vekovima karakteristika mušičarskog miljea Engleske, one su danas zaštitni znak svih mušičara koji preferiraju pecanje pod površinom.

Uz završne faze u vodenom životu kamenjarki, jednodnevki, tularaša, dvokrilaca, tipula one uspešno imitiraju i određene kopnene insekte poput mrava, glogovki, …
Njihovi najjednostavniji predstavnici poseduju samo tanana tela vezana od konaca i nogu od nekoliko isperaka mekih pera jarebica, šljuka, čvoraka, liski i baš one poseduju najveću univerzalnost imitiranja insekata.

Svaka želja za selektivnošću u pogledu imitiranja dodaje na složenosti u vezivanju, ali čak i takve imitacije zadržavaju svoje osnovne karakteristike i daju šansu onome što je u mušičarenju najvažnije, aktivnom boravku u čistoj prirodi i uživanju u ribolovu. Jedna od takvih imitacija, kojoj smo u osnovne gradivne elemente i jednostavan postupak vezivanja dali svoj mali pečat je Sparkle Spider.

Sparkle Spider već na prvi pogled odaje svoju funkciju, a to je kretanje lutaka tularaša u rojenje na putu ka površini i vazdušnoj sredini. Postupak izrade je donekle izmenjen samo u vezivanju tela i to  u želji da se celoj imitaciji doda vazdušast izgled i svetlucavi elementi. Uobičajeno vezivanje od konca ovde je zamenjeno dvostrukom niti običnog monofilamenta ili PVC niti iz plastičnih kanapa. Među njih se u maloj količini ubaci neki od svetlucavih materijala za tela (Ice Dubbing, Antron, Krystal Flash ) i uprede tvisterom. Namotavanjem takve niti dobije se za nijansu punije i iskričavo telo. Materijal za dabiranje grudi može prema želji biti veštački materijal ili prirodna dlaka, a noge se imitiraju jednim namotajem grudnog ili leđnog pera jarebice. Veličine ovakvih imitacija kreću se u rasponu od #14 pa do #8 kod kasnih letnjih i jesenjih lutaka naših najvećih tularaša. Raspon boja za telo nije veliki i tek je nagoveštena. Nju daju osnovne niti za upredanje tela i kreću se od zelenkastih prolećnih te žuto-krem i narandžastih, za leto i jesen.

Sparkle spider 1

Sparkle spider 2

Sparkle spider 3

Sparkle spider 4

Sparkle spider 5

Sparkle spider 6

Sparkle spider 7

Sparkle spider 8

Sparkle spider 9

Korišćenje ovakvih imitacija je karakteristično za sve mekonoge mušice, zabacivanja mogu biti direktno uzvodna sa mirnim vođenjem niz struju ka mestima gde očekujemo ili prepoznamo hranjenje riba pod površinom do poprečnih sa karakterističnim izranjanjem pri kraju nizvodnog kretanja. Ukoliko pretpostavimo potrebu za dubljim kretanjem imitacija na početku rojenja, određen broj može ispod grudi biti i lagano otežan olovnom žicom, a takve mušice u kutiji obično obeležavamo glavama vezanim drugom bojom osnovnog konca.

Goran Grubić i Aleksandar Panić, februar 2011.

www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*