SBS: Pravac do dna!

SBS: Pravac do dna!

18 web

SBS: Pravac do dna!
Nimfa – ekstremno otežano zečje uvo

Prolećni deo pastrmske sezone karakteriše povišen vodostaj reka, usled topljenja preostalog snega. Voda je blago zamućena, snežne boje i prilično jaka. Pastrmke iscrpljene mrestom i dugom zimom, naročito u brzim planinskim rekama, koje oskudevaju hranom i dalje nisu toliko aktivne.

One neće propustiti ništa što im liči na iole dobar zalogaj, a voda ga pronese blizu dna na ulazu u virove u jakim dubokim maticama.
Tamo se one „čiste“ od pijavica dobijenih u toku zimskog mirovanja. Početak sezone (01. marta), obično zna da zakasni zbog obilnijih padavina u februaru. Duga zima i period od 01.10 do 01.03. ni za nas mušičare nije bio kratak, ribolovačka kriza je na vrhuncu, pa se na vodu izlazi i po svaku cenu, iako uslovi nisu dobri. Ovakav nepovoljan preriod zna da se zadrži do kraja maja, posebno na rekama koje teku sa visokih planina. Predstaviću vam jednu tešku nimfu koja je odličan izbor za ovaj period.

Za vezivanje ove nimfe potrebno vam je:

UDICA: Za nimfe #8 i #10, 2X duži vrat
OSNOVNI KONAC: Braon 6/0
REP: pero jarebice
TELO: Zečija dlaka sa face
REBRA: Zlatna ovalna lameta
GRUDI: Zečija dlaka sa face
KRILNI PUPOLJAK: Fazan
GLAVA: Tungsten 4.6mm
DODATNO OTEŽANJE: Olovna žica

Postupak izrade korak po korak (SBS)

Na udicu postavljamo tungsten glavu, a onda je postavljamo u stegu (1). Sada pričvršćujemo osnovni konac (2) i premotavamo ga preko čitavog vrata. Namotavamo parče olovne žice kao na slici (3), a onda koncem premotavamo preko olovne žice, kako se ne bi odmotavala. Za rep postavljamo jarebicu (4), dobro pričvrstimo koncem i odsečemo višak (5). Pričvršćujemo ovalnu lametu (6), a zatim uvrćemo dabing oko konca i obmotavamo oko vrata udice (7), dok ne dobijemo oblik lepog konusnog tela, kao na slici (8). Porebravamo zlatnom ovalnom lametom (9). Osnovnim koncem dobro pričvrstimo lametu, višak odsečemo (10). Pričvršćujemo isperke od fazana (11). Oko konca uvrćemo dabing i formiramo grudi (12). Sada četkicom raščešljamo dlaku kao na slici (13). Prebacimo fazanove isperke kako bismo formirali krilini pupoljak (14), pričvrstimo dobro koncem i odsečemo višak (15). Oko osnovnog konca uvrnemo malu količinu dabinga, tek toliko da se ne vidi konac i obmotamo između glave i krilnog pupoljka (16), a onda vezujemo završni čvor i imitacija je spremna za upotrebu (17) i (18).

1 web
1.
2 web
2.
3 web
3.
4 web
4.
5 web
5.
6 web
6.
7 web
7.
8 web
8.
9 web
9.
10 web
10.
11 web
11.
12 web
12.
13 web
13.
14 web
14.
15 web
15.
16 web
16.
17 web
17.
18 web
18.

Ova imitacija je u stvari ekstremno otežano zečje uvo, može da imitira nimfe velikih jednodnevki i kamenjarki, jednom rečju univerzalna i odličan izbor za početak sezone. Sa lakoćom će dopreti do najdubljih slojeva vode, gde obično leže najkrupnije pastrmke. Svojom veličinom izazvaće je na napad, jer u prolećnom delu sezone nimfa ove veličine bude pravi zalogaj.
Treba imati nekoliko varijanti ovih imitacija, odnosno različito otežanih za sve uslove, sa olovnim otežanjem i bez ili za manje reke sa mesinganom glavom. Ova imitacija zna da bude akutelna sve do sredine maja. Možete je napraviti u svim mogućim bojama zečje dlake, što prirodnim, što farbanim. Mašti na volju i požurite sa popunjavanjem kutija, početak sezone je blizu.

Bistro i vidimo se na vodi.

Autor: Đorđe Glavinić – Šumadinac

Loading

2 Comments on “SBS: Pravac do dna!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*