SBS: Hot spot Deer hair caddis

SBS: Hot spot Deer hair caddis

Hot butt caddis

Ova mušica imitira insekte kedise (sedževe, tulare, …) koji se roje na vodi. Kombinuju se boje da imitira konkretni kedis koji se javlja na konkretnoj (vašoj) vodi na kojoj lovite, od nijanse sa zelenom, crvenom ili žutom guzom do raznih nijansi tela.

Lovi se sa njom lepo na površini vode i dobro pluta radi jelenske dlake od koje se pravi krilo. Koristi se za lov pastrmke, a ponekad zna da je pokupi i klen. Najbolje rezultate daje, iz mog iskustva, u večerima kada je zalazak sunca. Vodite ga da malo para vodu, tako da imitira kedisa koji polaže jaja na vodu.
Za klena može da se baca više puta kada ga tražimo tako da daje efekt “plop,, i tada je klen pokupi u trenutku nakon što padne na vodu.
Radim je na udicama za suve mušice veličine od 12-18.

Lista materijala za model koji danas predstavljam su:

 1. Udica #14 dry fly FUDO
 2. Konac Hends Twist Red
 3. Konac UNI 8/0 Iron gray
 4. Dabbing siva i maslinasto zelena boja mix
 5. Zimska jelenska dlaka super fine prirodne boje
 6. Lak za lakiranje mušice
Materijali i alati

Alat koji koristim pri izradi:

 1. Stega
 2. Hair stacker (Ravnjač dlake)
 3. Makazice
 4. Igla za lakiranje
 5. Finisher
 6. Češalj
 7. Bobine

Korak po korak (StepByStep).

 1. Stavimo udicu u stegu za vezivanje i sa osnovnim koncem crvene boje formiramo guzu mušice (hot butt).
 2. Završavamo crvenim koncem tako što vežemo završni čvor.
 3. Montiramo osnovni iron gray UNI konac 8/0.
 4. Zatim sledi mešanje dabinga tako što uzmemo po malo iz dve nijanse sivi i maslinasto zeleni dabing među prstima da se dobije mix sivkasto zelena nijansa i montiramo na konac sa kojim radimo telo mušice.
 5. Zatim sledi montiranje krila mušice tako što odrežemo snopić jelenske dlake tako da širina dlake kad se drži sa prstima ne sme da bude više od širina krivine udice (eng. Hook gap) niti manja radi bolje proporcije mušice. Jelensku dlaku očistimo od tanjih dlačica tako što nekoliko puta pređemo sa češljom da se može bolje nakon toga poravnati u stackeru.
 6. Montiramo krilo mušice i na kraju prekrijemo dabingom koji je meko upreden i završimo glavu mušice sa koncem. Sve to vrlo lako i nežno raščešljamo, pa tek onda lakiramo glavu i mušica je spremna za lov.

Sledite i pratite rojenje kedisa (tulara) na vašoj vodi pa kombinujte sa bojama i veličinama i bićete iznenađeni kako dobro love.

Kolaž

Bistro!

Boban Mucunski

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*