SBS: Baetis film nimfa

SBS: Baetis film nimfa

Dragi čitatelju, u ovom “korak po korak” (eng. Step By Step) vodiču vidjeti ćeš kako i na koji način svezati neotežanu/film nimfu koja imitira sitne insekte iz porodice Baetidae koji se roje u ljetnom periodu. S obzirom da je stvarni insekt poprilično sitan ovu imitaciju ćemo vezati na ravnim/zakrivljenim udicama veličine 16 do 20.

            Udica: ravna/zakrivljena veličine 16-20
            Konac: Uni Thread Trico 17/0 White
            Rep: isperci iz pera pijetla/horoza
            Tijelo: jedna zimska dlaka divlje svinje
            Oprsje: zeleni dubbing po želji
            Pokrov: jedan biot guske

Korak 1. Pričvrstimo osnovni konac u području oprsja i namotamo ga do početka luka udice nakon čega montiramo repić od isperaka iz pera pijetla/horoza. Nakon što smo montirali repić vežemo zimsku dlaku divlje svinje za vrh dlake kao što je prikazano na slici 1. Prije nego krenemo s namatanjem dlake kreiramo konusno podtijelo od osnovnog konca.

Slika 1. Montiranje repića i dlake za tijelo muhe.

Korak 2. Dlaku divlje svinje zatim motamo oko tijela te je fiksiramo nakon što dođemo do dijela gdje počinje oprsje (eng. thorax) muhe. Kao što je prikazano na slici 2. u tom trenutku vežemo biot koji će nam koristiti za pokrov oprsja (eng. thorax cover). Samo oprsje formiramo korištenjem tvz. dubbing-a.

Slika 2. Skoro pa završena imitacija insekta iz porodice Baetidae.

Korak 3. Muhu završavamo na način da preklopimo biot preko oprsja, fiksiramo ga osnovnim koncem, višak biota odrežemo i formiramo malu glavicu pomoću osnovnog konca.

Slika 3. Završena muha.

Tomislav Alar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*