Sava Bohinjka

Sava Bohinjka

DSC05228 webSava Bohinjka (Radna poseta Sloveniji)

Sa prijateljima i saradnicima Sašom Bencunom – Rokafly iz Valjeva (www.rokafly.rs), Đorđem Anđelkovićem iz Niša (www.musicarenje.rs) i Vladimirom Glamočakom (www.pan-as.com) sam bio u radnoj poseti Sloveniji. U Sloveniji nam se, iz Švajcarske, priključio prijatelj i saradnik Aco Popov, vezač mušica, majstor za izradu štapova i izvanredan mušičar i čovek.

Bili smo gosti RZS (Ribišne Zvezde Slovenije). Obilazak ribolovnih društava i voda Slovenije je trajao punih pet dana. Obišli smo reke Savu Bohinjku na više različitih lokacija (Radovljica, Bohinjska Bistrica, Brod, Bled, Log, … ), Kokru i Jezersko, te ribolovna društva na ovim rekama u Bohinjskoj Bistrici, Bledu, Radovljici, Kranju i Jesenicama. Naišli smo na lep prijem kod prijatelja mušičara iz Slovenije. Omogućili su nam da provedemo predivne trenutke u ribolovu na ovim rekama. Na rekama na kojima smo lovili su vode bile visoke, ali smo se snašli. U planu je bio obilazak i drugih reka, ali su na njima bile velike i snežne vode, pa smo odustali. Lepo smo lovili kalifornijske pastrmke i ponekog lipljana i klena. Bilo je lepo, ali je kratko trajalo. Pozvani smo od ugodnih domaćina (Joce, Janeza, Zlatana, Jure i Dušana, te Tineta i Bojana) da ih opet posetimo ove ili naredne godine, kada budu manje vode. Videli smo se i sa Karlom Furlanom i Stane Omerzuom. Lepo druženje u krugu istomišljenika. Prespavali u Mednom i ujutro požurili prema Jesenicama i za Trilobit, te Pristavu. Pošto na Trilobitu nije bilo nikoga, okrenuli smo i vratili se u Radovljicu. Tamo nas je čekao Aco sa tetkom Jocom. Na Savi smo trebali malo da lovimo.

petorka u Sloveniji web
Ivan – urednik Mušičara, Đole, Aco, Vlado i Roka u Radovljici. Foto: Roman Zupanc

Sava Bohinjka

Prva od reka na kojoj smo lovili je bila Sava Bohinjka. Sava je u Radovljici, kod mosta bila visoka i snežna, pa smo lovili na sastavu Save Bohinjke i Save Dolinke (bela voda). Od slapa do sastava, nekih 300 m, je bilo dovoljno da se nalovimo riba. Bili smo gosti njihovog RD, a domaćin nam je bio Roman Zupanc. Dnevna dozvola je za režim C&R bila 30 eura, ali smo kao gosti dobili GRATIS dozvole. Taj dan nisam lovio, hteo sam da snimam drugare u njihovom nadmetanju s ribama. Nakon presvlačenja ušli su u vodu i krenulo je ludilo.

akcija na reci web

Na strimere, nimfe i kasnije na suve muhe ređale su se ribe kao na traci. Uglavnom kalifornijske pastrmke i poneka potočara, dok je Aco na manje nimfe lovio lipljane.

cuvar Roman web
Čuvar Roman Zupanc

Ribe su dobro primale, a najbolje na manje wooly buggere, sa preovlađujućom crnom i tamno zelenom nijansom, dobro otežane. Karakteristika ulovljenih pastrmki je bila da su bile blede i po njima je bilo puno pijavica. Sva četvorica su veoma dobro lovila, a Vlado je pokupio jednu oko 65 cm. Pravi kapitalac! Presrećno lice ribolovca, skoro početnika u mušičarenju (ni godinu dana staža), ali dugogodišnjeg ribolovca. Primio se za sva vremena, već i pre Slovenije, u mušičarenju, a ove su ga ribe prosto “dotukle”. Od tih trenutaka za njega postoji samo mahač. I ostali stari vukovi, Roka, Đole i posebno Aco ređaju ribu za ribom.
Roman se čudi i kaže da skoro nije imao prilike gledati da neko ulovi toliko riba. Nekoliko oko 60 cm, par komada oko 50 cm, a one ispod se i ne računaju. Svaka riba je priča za sebe, a Aco, “lopov”, počeo sa Sage #4 na suve da lovi lipljane između njih. Sve pršti od ribe! Sve ribe su puštene, a lovili smo sa udicama bez kontra kuke. Ne stižu slikati jedan drugog, a ja sa Romanom na obali, nisam se ni presvukao. Teško mi je, ali uporno slikam. Predivno mesto. Došao je i jedan labud da vidi šta se to tu dešava.

Sve slike u Galeriji:

https://www.musicar.rs/galerija/sava-bohinjka-radna-poseta-2009/

Pauza, pa opet isto. Nezasiti su. Nakon odmora, riba još bolje radi. Oko 18.00 prekidaju ribolov, moramo se presvući i otići ponovo do doma Trilobit. Tamo treba da se okupi dobra ekipa, barem po najavama.

Dom Trilobit – Javorniški rovt

I stvarno sve poznati ljudi.

Ove godine je tabor bio od 08. do 10. maja. Na njemu je učestvovalo 32 mlada mušičara i 15 mentora, te veliki broj predavača, gostiju i prijatelja. Veliki dom Trilobit je bio mali da primi sve goste. Zavod za ribištvo u Bledu je dao svoje vode. List Mušičar je bio pozvan da uveliča ovogodišnji skup, pa smo svim učesnicim besplatno podelili najnoviji broj lista Mušičar. Na taboru su bila odlična predavanja iz ihtiologije, biologije, mušičarske etike i naravno mala škola učenja vezivanja veštačkih muha. Kao gosti za ovaj deo programa su bili prijatelji iz BiH Mile Kerkez i Jovo Dević. Pored vezivanja imali su i školu zabacivanja i ribolova, gde su mentori imali ključnu ulogu. Iz Zavoda za Ribišvo je bilo nekoliko biologa, Tomaž Modič, Lucijo Ramšak i dr. Dašo Zabric. Oni su sa mladima proučavali živi svet na potoku na Pristavi i njegovo dno. Kraj je bio ukrašen divljim narcisima. U subotu je popodne 09. maja planirano je da se peca na Savi Bohinjki na Logu. Pošto nismo bili direkto uključeni u program rada s mladima, odlučili smo da ujutro opet u Radovljici probamao loviti na Savi Bohinjki. Nakon prijatne i skromne večere te druženja oprostili smo se do skorog viđenja na Logu. Nismo hteli da spavamo u Pristavi, pa smo otišli u Srednju Vas. Prijatno druženje do kasno u noć, a ujutro, nakon obilnog doručka, preko Bohinjskog jezera opet u Radovljicu.

Sutradan, preko Bohinja do Radovljice i Loga

Bohinjsko jezero. Stali smo pored da pogledamo. Šta reći? Predivno. Ostali smo nemi od te lepote. Sve čisto i uređeno, riba ima, vide se s mosta. Divlje patke slobodno plivaju. Iz njega ističe Jezernica i par metara niže prima Mostnicu, od kojih nastaje Sava Bohinjka. Lepo je kada si na početku tako velike i jake reke. A ona, ni nalik na onu Savu koju poznamo u Srbiji. Uska, jaka i bistra! Svraćamo u ribolovačku radnju u Bohinjskoj Bistrici, i upoznajemo se sa Zlajom. Predivan tip. Ribolovac. Mušičar.

Kod zlaje web
Bohinjska Bistrica, kod Zlaje u radnji FlyFishingFriends. Vlado, Aco, Đole, Zlaja i Roka. Foto Ivan Korhner

Šarandžija. 100 % posvećen ribolovu. Faca. Onako krupan, s dugom kosom – vanvremenski. Stari roker. Lepe smo trenutke proveli u razgovoru, ali vode nas zovu i produžavamo u Radovljicu. Malo ispred Radovljice se sastaju Sava Dolinka i Sava Bohinjka i spajaju se u reku Savu!

Opet na Savi Bohinjki, još bolji ribolov. Ovaj put sam i ja malo lovio. Nas petorica u vodi. Često se dešavala situacija da je više nas imalo ribe na štapu, a kakve su bile svedoci smo da su polomljena dva štapa. Peh su imali Roka i Đole. Sreća pa su poneli rezervne. Ovi polomljeni su bili slabije AFTMA-e pa su se opredelili za #6 i #7. Đole je lovio dvoručnim štapom. Bilo ga je lepo gledati kako barata s njim. Majstor! Ređale su se pastrmke kao na traci, a među njima je Vlado zakačio i prelepog klena od oko 2kg. Sve ribe su puštene.

Oko 16.00 smo se raspremili i krenulo na Log. A tamo klinci, učesnici Javorniškog Rovta sa svojim mentorima i gostima. Gužva na vodi, a čuje se povremeno kako dečaci zadovoljno viču kada ulove ribu. Lepo je bilo gledati na vodi puno mušičara raznih dobi koji uživaju u ribolovu na pastrmke i sitnije lipljane. Nakon lepih trenutaka na vodi odlazimo na večeru kod Acinog tetka Joce i tetke. Bilo je prijatno, kao kod kuće. Onako umorni smo brzo pošli na spavanje. Hladnoća sa planina je učinila da lepo spavamo. Ovaj put smo spavali u Domu Cerkovnik. Lepo i prijatno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Djole s ulovom kalife

vlado s velikom ribom

aco-s-lipljanima

vlado s kapitalkom

Ujutro se Marko ne javlja. Ništa od plana da se lovi u Medvodama ili Škofloj Loki na reci Sori. Do 12.00 još ništa ne znamo.
Zlaja predlaže lov na Savi Bohinjki kod autokampa u Bohinskoj Bistrici. Prihvatamo i opet ribe. Najviše kalifornijske pastrmke. Voda je plića, pa se malo i ugrije, tako da ribe primaju i suvu muhu, a na nimfe i strimere ih redovno dobijamo.

kalifa web
Ali to je neka druga priča …

Ivan s ulovom
Urednik Mušičara Ivan Korhner sa lepom kalifornijskom pastrmkom!

Redakcija lista Mušičar

U okviru (Sebastian)

O Savi Bohinjki

Sava Bohinjka izvire u samom alpskom podnožju. Nastaje iz dve rečice, Mostnice i Jezernice (izvire iz Bohinjskoga jezera). Bohinjka je čista i bogata salmonidna reka. Uvek je izuzetno bistra, pa ribe mogu vrlo brzo da osete nepažljivog ribolovca.
Pored pastrmki, lipljana i mladice nastanjuje je mrena, klen i skobalj. Skobalja se ne može pronaći na svakom koraku, ali ga ima. Ima štuka, ali i ona je retka kao i skobalj. Klena retko ko lovi pa naraste u prave glavonje, a isto tako je i sa mrenom i skobaljem. Ima i ogromnih salmonida, ali se ne love tek tako lako. Takvi komadi se uglavnom daju opaziti na mestima gde je teško gaziti vodu, a obala je skoro svuda ograđena šumom i njenim krošnjama. Na takvim mestima je veća dubina uz samu obalu, pa je spuštanje u vodu vrlo rizično.
Sava Bohinjka važi za vrlo atraktivnu mušičarsku reku i pa je posećuju mušičari sa raznih strana sveta. Česti gosti su italijani i austrijci, ali ima holanđana i engleza, nemaca i švajcaraca. Iz Srbije retko neko poseti ovu lepoticu. Pošto je vrlo lepa, čista, bistra, bogata, strogo čuvana i atraktivna, mnogim mušičarima iz sveta, ni cena dnevne dozvole nije mala. Cene dnevnih dozvola možete pogledati ovde:

http://www.flyfish-slovenia.com/e107_plugins/content/content.php?content.18

Bistro mušičari!

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*