Satenski konac iz satenskih traka

Satenski konac iz satenskih traka

Satenski konac iz satenskih traka

Satenski konac* se dobije paranjem iz satenskih traka koje se koriste za izradu mašni, ukrasa, pakovanje poklona i vezivanje cveća. Izrađuju se od satenskih (svilenkastog) konca koji je tanak i jak.

Za izradu sitnijih imitacija možemo koristiti satenski konac koji se opori iz satenskih traka, širih ili užih. Koristimo ga kao osnovni konac, konac za izradu tela imitacija i za porebravanje. Oporite konac sa trake i namotajte ga na drvenu ili plastičnu špulnu, da ga možete koristi u bobini, ili ga jednostavno namotajte na komadić kartona.

Sa satenske trake se može koristiti satenski konac i konac od koga je napravljena potka oko koje se pravi satenska traka tokom predenja satenske tkanine.

Konac od koga je napravljena potka

Kupiti ih možete u prodavnicama galanterije, Hobby prodavnicama koje prodaju materijale za izradu nakita ili kod kineza u komšiluku. Prodaju se na metar, smotane ili se pakuju po 5 ili 10m na koturove i tako prodaju. Ima ih uzeti i na većim koturima. Širina trake je od pola centimetra do 5cm. Ima ih u neverovatnim bojama

Pojmovi koji su korišćeni u tekstu

*SATEN: Saten je gladak, svilenkast materijal od kojeg se pravi svilena tkanina koja služi za izradu postava i radnih odela. Krući je i deblji od krep-satena**.

**KREP-SATEN (CREPE SATIN): Tanka, gusta i meka tkanina, sa lica jače ili slabije šatinirana. Jednobojna ili štampana od prirodne svile ili rejona. Služi za izradu veša, mantila i haljina.

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

1 Comment on “Satenski konac iz satenskih traka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*