Sasvim prirodno

Sasvim prirodno

Sasvim prirodno
Đuro, Marko, Janko, …

Bio je to jedan, naizgled, sasvim običan proljetni dan. Sunce je već od ranog jutra spustilo svoje zrake na ribničke brzake i tišake.

Tišinu je prekidao tek poneki zvuk leta divljih pataka i poneki tupi zvuk lipljenovog poljupca o površinski sloj vode, ostavljajući za sobom koncentrične krugove koji mame na razmišljanje.

Završavajući svoj jutarnji ritual, uživajući u toj besprijekornoj tišini pod šadrvanom ispred „Komune“, u daljini ugledah četiri siluete kako se približavaju. Široki osmijeh i stisak ruke. Marka sam već od ranije poznavao.

„Zdravo ja sam Đuro. Dobro došli u Ribnik.“ – rekoh, uz čašicu dobrodišlice. „Pozdrav, ja sam Janko, Marko mi je pričao o tebi. Idemo loviti danas zajedno, baš mi je drago.“ „Zdravo ja sam Milan. Možeš me zvati File. Ovo je moj mlađi sin Miloš, zovemo ga Kikić. On će tek učiti da lovi, ima tek 11 godina“. „Ovo je zaista raj Marko, kako si nam i pričao.“ – povikaše skoro svi u glas.

Nedugo zatim začuo se zvuk prvog jutarnjeg gaženja hladnog Ribnika.

Ostalo je istorija…

ĐURO

Đuro Vrtunić je lokalni ribolovac. Rođen u Ključu, odrastao u Ribniku. U ribolovačke vode je zakoračio još sa svojih 8 godina, učeći prve ribolovne korake uz oca Nikolu, po Sani i Ribniku. Po vokaciji magistar političkih nauka, ali to ga ni malo ne spriječava da uživa u prirodi i ostalim njenim čarima. Vrhunski je kuvar i tokom druženja uglavnom je zadužen za spravljanje kulinarskih čarolija. Poznavajući svaki dio rijeke Ribnik „u dušu“ povremeno obavlja i poslove stručnog vodiča na rijeci Ribnik za nekoliko turističkih agencija iz regiona. Isključivo lovi na suhu muhu (dry fly) i to na samo nekoliko imitacija. Zbog takvog načina ribolova, kolege iz ekipe su ga nazvali „ Zeleni Emerdžer“. Samo na nekoliko vrsta emerdžera, dobio je svoje kapitalne primjerke na Ribniku. Omiljena mjesta za lov na Ribniku su mu Žandarski i Dašin vir.

MARKO

Marko Kantar. Doktor medicine, specijalista torakalne hirurgije. Vrhunski poznavalac medicinskih nauka. Njegovi savjeti „zlata vrijede“, što nam svima znači, naročito kada smo na vodi u ekstremnim uslovima hladnoće, a i vrućine. Ništa nije manji poznavalac vrhunskih vina, sireva, rijetkih vrsta viskija, kao i svih vrsta pršuta. Obožavalac je veoma rijetkih kubanskih cigara kao i cigarilosa. Veliki avanturista i ljubitelj prirode. Posjeduje izuzetne kulinarske sposobnosti. U vode mušičarenja ušao je prije samo nekoliko godina. Do tada je isključivo lovio na varalicu i to većinom velike primjerke mladice i štuke. U početku je lovio isključivo na suhu muhu, ali u poslijednje vrijeme istražuje čari podvodnog svijeta u procesu ishrane lipljena i pastrmke pa se stoga sve češće okreće lovu na nimfu. Omiljeno mjesto za ribolov na Ribniku mu je Žandarski vir i Crnjak. Tu je uhvatio nekoliko svojih kapitalnih primjeraka.

JANKO

Janko Rodić. Janko je strastveni ribolovac. Prve zabačaje na suhu mušicu je naučio od svoga dede Miće na malenoj rijeci Krkici. Koliko je vješt u mušičarenju, ništa manji majstor nije ni u varaličarenju. Dokazao je to više puta na našim druženjima po vodama gdje je dozvoljeno varaličarenje. Umjetnička duša. Profesor u muzičkoj školi, muzičar, glumac, pjevač, bavi se i izradom imitacija mušica. Jednostavno „multi talenat“. Šarm i seksipil koji vješto nosi sa sobom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naročito ukoliko nam je u društvu prisutan suprotni pol. U društvu je zadužen za održavanje dobre atmosfere. Neizostavna karika u ekipi. Što se tiče ribolova, on je neko ko u svakom trenutku zna šta riba misli u različitim prirodnim uslovima. Zato, i od svih nas ima najveći procenat ulovljenih kapitalnih primjeraka. Lovio je na skoro svim rijekama u regionu, a i šire. Podjednako dobro koristi suhu mušicu, nimfu i strimera. Na Ribniku najviše voli da lovi na potezu oko „Komune“, na Pjeniku i iznad Hrasta, gdje je uhvatio nekoliko svojih kapitalnih primjeraka lipljena i pastrmke.

MILAN

Milan Barudžija. U društvu poznatiji kao Mišo File. U svijet mušičarenja ga je uveo Dr Kantar. Po zvanju je ekonomista. Radi na poslovima menadžera u jednoj velikoj kompaniji koja se bavi prodajom sportske opreme. Većinom zauzet poslovima i finansijama, ipak uspijeva da odvoji dio svog dragocijenog vremena za odmor i druženje na vodi. Ozbiljnost, umjerenost i konkretnost su mu vrline koje ga čine jednog od glavnih karika naše ekipe. Strateg, vizionar i organizator. Uvijek nasmijan, pravi je melem u društvu. Vrsni poznavalac vrhunskih voćnih rakija i vina, o čemu voli da diskutuje sa ostalim članovima ekipe, ali i lokalnim proizvođačima. Iako je relativno mlad u svijetu mušičaranja, iza sebe već ima nekoliko lijepih trofeja. Većinom lovi na suhu muhu po preporuci Đure Vrtunića. Omiljeno mjesto za lov mu je ispred i ispod restorana Komuna. Ponekad zna i da zapliva u ekstremnim uslovima, uglavnom na velikom minusu.

MILOŠ

Miloš Barudžija. U društvu poznatiji kao Kikić. Mlađi sin, Miše Fileta. Izuzetan dečko. Sa 14 godina najmlađa je karika u našem lancu. Ljubimac svih nas. Prve korake u mušičarenju učio je od dr Kantara, Đeke i još nekoliko ribolovaca na Ribniku i Vrbasu. U veoma kratkom roku pokazao je izuzetan napredak u svim segmentima ovog sporta, od lova na suhu mušicu, preko raznih metoda nimfarenja, do samog procesa pravljenja imitacija. Ozbiljnost i preciznost su vrline koje je vjerovatno naslijedio od oca, dok je ljepotu i šarmantnost naslijedio od majke. Izuzetan prijatelj pred kojim je sigurno svjetla budućnost ne samo u svijetu ribolova, nego i u kompletnom životnom ciklusu. 2016. godine postao je prvak BiH u FF-u u kategoriji do 14 godina. Takmičenje je održano na rijeci Lašvi kod Viteza. Omiljena mjesta za lov su mu Dašin Vir i potez iznad Hrasta. Iza sebe ima nekoliko kapitalaca lipljena i pastrmke.

Nedugo zatim ekipi su se pridružila tri, kasnije će se ispostaviti, veoma bitna člana.

DULE

Duško Veselinović. Najiskusnija karika u našem timu. Čovjek koji sigurno ima najveće životno iskustvo od svih nas. Vrhunski majstor za poslove od temelja do krova, lovac, ribolovac, ljubitelj prirode. Iskustvo koje je stekao kao istaknuti vojnik u diverzantskom odredu, veoma vješto primjenjuje u prirodi. U ekstremnim situacijama na vodi, koje zahtjevaju maksimalnu spretnost i okretljivost, odlično se snalazi. Jednom rječju: prespreman. Veoma cijenjen u društvu i svojim životnim savjetima trudi se da nam svima pomogne. Voli nam nazdraviti sa dobrom čašicom domaće rakije koju sam proizvodi. Takođe je nov u svijetu mušičarenja, ali zato iza sebe ima zavidan broj ulova mladice, štuke, amura i škobalja. Na Ribniku lovi na više mjesta i kako sam kaže, voli da istražuje nepoznate terene.

SALE

Aleksandar Elezović. Rodom je iz Kosovske Mitrovice, živi i radi u Banja Luci. Profesor je fizičkog vaspitanja i košarkaški trener. Pored mnoštva obaveza na poslu, nađe vremena da pobjegne od buke i vrijeme provede u odmoru i uživanju na Ribniku sa ekipom. Veoma je iskusan ribolovac i cijenjen u društvu. Zbog određenih „caka“ u mušičarenju kojima je podučio Janka, ovaj mu je dao nadimak „Sensei“ (učitelj – op urednika). Koncizan, tačan i vedrog duha. Imao je priliku da lovi na velikom broju rijeka u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Hrvatskoj, pa sve do morskog ribolova na Maldivima. Na Ribniku je imao veliki broj kapitalaca lipljena i pastrmke. Lovi raznim tehnikama i kombinacijama isključivo na suhu muhu. Omiljeno mjesto za lov na Ribniku mu je iznad Hrasta.

ĐEKA

Dragan Đekić. Đeka je u ribolovnom smislu super liga u odnosu na sve nas. Čovjek koji bukvalno zna kako riba rizmišlja. Na pojave na vodi i oko vode gleda „ribljim očima“. Višestruki je osvajač prvih mjesta na takmičenjima u mušičarenju širom regiona. Njegove imitacije nimfi su već prepoznatljive u svijetu ff-a. Voli da prenosi iskustva sa vode i podučava mlađe u tehnikama ribolova. Veoma cijenjen u društvu. Miran i tih sa dovoljnom dozom, kako šale, tako i ozbiljnosti. Na Ribniku većinom lovi odvojen i sam i tako opaža pojave i procese na vodi.

Nakon cjelodnevnog uživanja na prelijepoj vodi – druženje

Nakon cjelodnevnog uživanja na prelijepoj vodi, sumirajući dobijeno i izgubljeno, dok sunce baca svoje posljednje zrake na rijeku, društvo se okupi u nekom od obližnjih restorana i tako krene čarolija…

Janko sa svojom gitarom udari ritam, glasovi se slože, vino poteče i emocija proradi. Dal’ za starim hrastovim stolom, pored kamina ili na nekoj od nastrešnica pored rijeke, svejedno…
To su nezaboravni trenuci, koji ostaju vječno zapisani u našim srcima.

 

Ponosan sam što sam dio jedne SASVIM PRIRODNE ekipe.

Ostaje mi samo da potvrdim jednu misao mog velikog prijatelja, vrsnog majstora života i ribolova, Jana Jankovića: „Flyfishing nije samo običan ribolov. To je način života!!!“

Do novog susreta sa Vama… Bistro!

 

Đuro Vrtunić

RESTORAN „KOMUNA“ RIBNIK. OMILJENO ODMARALIŠTE EKIPE „SASVIM PRIRODNO“!

 

Loading

2 Comments on “Sasvim prirodno

  1. Nista lijepse nema od prijateljstva i zajednickih trenutaka uz pice i meze, poslije lijepih trenutaka na vodi …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*