Samo gorivo evro kvaliteta

Samo gorivo evro kvaliteta

nafta6

Od prvog avgusta na pumpama samo gorivo evro kvaliteta

Dizel D-2 i benzin BMB 95, koji nisu u skladu sa standardom goriva “euro 5”, neće se više prodavati na benzinskim pumpama u Srbiji, osim na onima koje imaju zalihe, dok ih ne potroše.

Potrošačima će biti dostupna goriva koja su u potpunosti usaglašena sa evropskim kvalitetom, odnosno euro dizel i euro premijum BMB 95 i 98.

Za pogon traktora, radnih mašina, vojnih i železničkih vozila i plovila sa dizel motorom, na tržište će biti plasirano gorivo pod nazivom “gasno ulje 0.1“, rečeno je u Ministarstvu energetike.

To je propisano Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, a u toku je donošenje propisa kojima će biti regulisani uslovi i način stavljanja ovog tečnog goriva na tržište, kao i uslovi prodaje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će regulisati način distribucije ovog goriva registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

U skladu sa tumačenjem Ministarstva trgovine, na pumpama na kojima je posle 31. jula ostalo nepotrošenog dizela D2 i benzina BMB 95, to gorivo će moći da se prodaje dok se ne potroše zalihe.

Na pitanje o ceni novog goriva – gasno ulje 0.1, u Ministarstvu su naveli da ono ima nižu kotacijsku cenu oko 25 dolara po toni od evro dizela, i da će tržište odrediti njegovu cenu, imajući u vidu da se cene derivata nafte u Srbiji formiraju slobodno.

S obzirom na nižu kotacijsku cenu tog derivata, očekuju se niže cene tog goriva od evro dizela, što će dovesti do ušteda za poljoprivredu, privredu i vojsku u visini od oko 1,1 milijarde dinara godišnje, kažu u resornom ministarstvu.

Snabdevanje potrošača u Srbiji ovim gorivom biće omogućeno i iz domaće proizvodnje i iz uvoza.

“Očekujemo da će naftne kompanije, u cilju pridobijanja navedenih segmenata tržišta, pronaći najbolje izvore snabdevanja ovim gorivom”, poručili su iz ministarstva.

Maksimalni sadržaj sumpora od 1.000 miligrama po kilogramu u gasnom ulju 0,1 je deset puta manji u odnosu na dizel gorivo D-2.

Budući da će njegova namena biti ograničena, očekuje se dodatno smanjenje zagađenja sumporom, osobito u gradskim naseljima.

Srbija je, ističu u ministarstvu, saglasno prihvaćenim međunarodnim obavezama (ugovor o osnivanju Energetske zajednice, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju), dužna da implementira direktive EU koje se odnose na smanjenje sadržaja sumpora u derivatima nafte, koji se koriste kao energenti i kao goriva za motroni pogon.

Autor GdeInvestirati/Tanjug

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*