Salmonidne vode u Hrvatskoj

Salmonidne vode u Hrvatskoj
Rastoka

salmonidne-vode-hrvatske-rastoka

Salmonidne vode u Hrvatskoj

Od bistrih papučkih potoka Dubočanka i Veličanka, pa sve do Krke i Cetine, salmonidne vode u Hrvatskoj nije nimalo lako dijeliti i izdvajati – neke su bogatije ribom, neke su manje i življe dok neke osvajaju mirnijim tokovima i harmonijom koju stvara prirodno okruženje.

Ipak, neke od najpopularnijih salmonidnih voda u Hrvatskoj su svakako Gacka, Kupa sa svojim pritocima, Slunjčica, potok Kamačnik i rijeka Dobra.
Za koju god se vodu odlučili, ako uskoro planirate posjetiti Hrvatsku, teško da ćete pogriješiti, jer na svakoj vodi ćete pronaći ono radi čega i odlazite u ribolov – prekrasnu prirodu i idiličnu atmosferu, lijepe autohtone potočare, divlje i uvijek borbene kalifornijske pastrve te lukave lipljane koji će često pružiti mnogo zabave čak i najiskusnijim mušičarima.

salmonidne-vode-hrvatske-rastoka-gacka
Gacka – mušičarska meka

Gacka – mušičarska meka

Prirodne ljepote koje se susreću na obalama jedne od najljepših hrvatskih ponornica nije nimalo lako riječima opisati. Na dolinama rijeke Gacke stapaju se sve čovjekove želje za mirom, ali i bogatim ribolovom. Naime, Gacka je poznata u cijelom svijetu po svojim kapitalnim pastrvama i lipljanima koje, zbog povoljne klime, ujednačenog toka i sastava vode, rastu i tri puta brže nego u drugim vodama. Gacka, koja je cijelim svojim tokom i pritocima duga 61km, prava je mušičarska meka – voda koja će pružiti maksimalni užitak i najzahtjevnijim mušičarima. Kako gotovo paralelno sa rijekom Gackom prolazi i prometnica, bilo kojem dijelu rijeke se lako može pristupiti. Smještaj je prilično povoljan, naročito u privatnim aranžmanima, no potrebno je dogovoriti rezervaciju barem dva ili tri tjedna prije dolaska. Cijene smještaja (noćenje po osobi) se kreću već od desetak EUR na dalje, a dodatne informacije o smještaju mogu se dobiti u TZ grada Otočca na broj telefona +385 53 771 603. Također, nije loše ni potražiti po internetu – dovoljno je u pretraživač upisati “Gacka smještaj”. Na reviru od izvora do Stanišić mosta dozovljen je ribolov umjetnom muhom, dok je u zoni mosta Podgora obavezno sve ulovljene ribe pustiti natrag u vodu. Cijena dnevne dozvole iznosi 250 kuna (nešto više od 30 EUR), a ista se može dobiti na nekoliko lokacija u gradu Otočcu – Gacka d.o.o, TZ Otočac samo su neke od njih. Dnevno je moguće ponijeti jednu kalifornijsku ili potočnu pastrvu, a mjere iznose 50cm za potočnu pastrvu, te 40cm za kalifornijsku pastrvu i lipljana. Pritoci Kostelka i Knjapovac prirodni su rezervati.

salmonidne-vode-hrvatske
Slunjčica – voda kapitalnih lipljana

Slunjčica – voda kapitalnih lipljana

Ukrašena bajkovitim ambijentom kojeg donose autohtone kuće i stare mlinice od kojih prva datira iz 17. stoljeća, rijeka Slunjčica se na predjelu Rastoke preko sedrenih stijena rastače u više od dvadeset slapova od kojih su najpoznatiji Vilina Kosa, Buk i slap Hrvoje.

Rijeka Slunjčica ili Slušnica kako je naziva lokalno stanovništvo, prava je salmonidna voda – kristalno bistra, u nekim dijelovima duboka i obojana predivnom modrozelenom bojom, dok je u nekim dijelovima mirnija, plitka, ali cijelim tokom jednako lijepa i bistra. Slunjčica izvire u mjestu Slušnica, u lijepom kanjonu, pet kilometara južno od Slunja, na 240 metara nadmorske visine. Ona predstavlja završetak podzemnog toka rijeke Ličke Jesenice i tipična je kraška rijeka. Rijeka je bogata karakterističnim sedrenim barijerama, a najzanimljivije su one u poznatom predjelu Rastoke, koje svakodnevno posjećuju brojni domaći i strani posjetitelji. Kad je ribolov u pitanju, ova voda krije mnoge kapitalne lipljane, koji nerijetko broje, u preko 50cm. Pored lipljana, tu su i potočne pastrve, koje iako nisu tako velike, pružaju mnogo užitka. Smještaj u Slunju nije teško pronaći, a cijene su otprilike jednake kao i na Gackoj. Ipak, na Rastokama zna biti gužve u ljetnim mjesecima, pa je dobro dogovoriti rezervaciju.

Cijena dnevne dozvole iznosi 150 kuna (oko 20 EUR), a iste se mogu nabaviti u baru „Vodena Ovca“ na Rastokama. Dozvoljeno je uzeti dva komada ribe iznad mjere od 30 cm, a na lokalitetu Rastoke se sve ribe moraju pustiti natrag. Za informacije o ribolovu tu je Branko Petković, kojega se može dobiti na +385 98 659 506 (mob) dok se za informacije o smještaju valja raspitati kod TZ grada Slunja na +385 47 777 630.

salmonidne-vode-hrvatske-kamacnik
Kamačnik

Dobra i Kamačnik

U srcu Gorskog kotara, u mjestu Vrbovsko, nedaleko željezničke pruge nalazi se Kamačnik – mala, kristalno čista planinska voda, koja se ulijeva u Dobru. Ribolov na Kamačniku poseban je doživljaj, jer ovdje da gotovo nema tragova civilizacije. Kamačnik se redovito poribljava, a lijepe potočne i kalifornijske pastrve uvijek garanitiraju ugodan i zabavan ribolov. Od ušća u Dobru, pa sve do izvora, Kamačnik je „ulovi i pusti“ revir, dakle sve ulovljene ribe moraju se pustiti natrag. Na samom ušću nalazi se jako lijep restoran, gdje se mogu kupiti i dnevne dozvole koje također koštaju oko 20 EUR.

Rijeka Dobra je bogata lijepim lipljanima, relativno mala i uska, ali živog i dinamičnog toka. Posebno pogodna za ribolov lakim priborom. Rijekom Dobrom i Kamačnikom gospodari ribolovno društvo Kamačnik, a informacije od dozvolama i ribolovu mogu se dobiti na broj +385 51 875 422. O smještaju se valja raspitati kod TZ grada Vrbovskog na +385 51 875 984.

Kupa, Kupica i Curak

Po mnogima, Kupa je najljepša salmonidna voda u Hrvatskoj. Sa potocima Kupica i Curak, osvojit će svakog mušičara već na prvi pogled, a za maksimalni užitak tu je i bogat riblji fond. Potočne i kalifornijske pastrve, lipljani, pa čak i mladice, ribe su po kojima su ove vode itekako poznate i izvan granica Hrvatske.

Brod na Kupi, malo je, ali vrlo slikovito mjesto, okolice bogate dobrim mušičarskim terenima. Cijena dnevne dozvole za mušičarenje na Kupi, Kupici ili Curku iznosi približno 20 EUR. Smještaj u starim goranskim kućama učiniti će cijelo iskustvo još bogatijim, a za infomracije o smještaju valja se obratiti TZ grada Delnica na +385 51 812 156 dok sve informacije u vezi ribolova možete pronaći na internet stranicama ribolovnog društva Goran na www.sru-goran.hr .

Nova sezona je počela, a ako ste poželjeli loviti na nekoj novoj vodi i napuniti svoje mušičarsko srce novim iskustvima, Hrvatske rijeke će vam bez sumnje ponuditi mnogo.

Aleksandar Vrtarić

 

Loading